17:43 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  33138
  Pratite nas

  Ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp Karenbauer izjavila je da je potreba zemlje da investira u sopstvenu bezbednost navodno uslovljena, između ostalog, i postupcima Rusije, zbog kojih „rastu izazovi“ za evropski region.

  Kako je izjavila u intervjuu za medijsku grupu „RND“, Nemačka bi trebalo više da troši na odbranu, oslanjajući se na sopstvene interese, a ne kako bi „učinila uslugu Sjedinjenim Američkim Državama“.

  „Trebalo bi da se pobrinemo za sopstvenu bezbednost. Izazovi rastu – sa pojavom novih tehnologija u vidu hibridne pretnje, ali i na regionalnom nivou s obzirom na ponašanje Rusije“, izjavila je nemačka ministarka.

  Istovremeno je ukazala na izazove „u vidu sistematske konfrontacije sa Kinom“.

  „Hibridna pretnja je možda i najveća. Reč je o napadima koji se izvode i iznutra. Pritom, Nemačka je posebno često u centru napada koji mogu biti povezani sa Rusijom. Ako želimo da živimo bezbedni i u blagostanju, treba da investiramo u našu bezbednost“, poručila je ministarka.

  Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško nazvao odnose Moskve i Brisela nazvao „konfliktnom koegzistencijom“. Prema njegovom mišljenju, antiruske sankcije Evropske unije dovele su u sumnju mogućnost saradnje Moskve i Brisela.

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je konfrontacija Zapada i Rusije dotakla dno, ali da postoji nada da svi shvataju rizike povezane sa time.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Evropa, Rusija, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga