07:31 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2063
  Pratite nas

  Šef ukrajinske delegacije u Kontakt grupi za Donbas Leonid Kravčuk izneo je predlog da se pregovori iz Minska, gde su se odvijali pre izbijanja pandemije virusa korona, premeste u Poljsku. Kako kaže, Minsk više ne može da bude mesto za pregovore jer nije demokratska zemlja i zavisna je od Rusije.

  „Iz nekadašnjeg socijalističkog bloka predložio bih Poljsku. Zbog toga što tu neće biti pitanja. Mi i Poljska nismo uvek bili prijatelji i zato niko neće reći da je Poljska večni, verni prijatelj Ukrajine. To bi bilo normalno. Van socijalističkog bloka tu je mnogo zemalja. To mora da bude neutralna zemlja, demokratska, to ni u kom slučaju ne može biti Belorusija, jer ona, iz usta Lukašenka, poručuje veoma ružne i čak neprilične stvari na račun Ukrajine, ona je pod kontrolom Rusije“, rekao je Kračuk u izjavi za TV „Ukrajina 24“.
  © Sputnik / Stringer

  Kravčuk pretpostavlja da se Rusija neće složiti s tim da se pregovori prebace u drugu zemlju jer je problematično odvesti predstavnike samoproglašenih republika u Donbasu u drugu zemlju.

  Za sebe kaže da u Minsk neće ići i da je spreman i da ode s funkcije ako mu bude predloženo da se pregovori vode u beloruskoj prestonici.

  Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optižuju za pogoršanje situacije.

  Tagovi:
  Poljska, pregovori, Minsk, Donbas, Leonid Kravčuk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga