11:24 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  12413
  Pratite nas

  Lider samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je da, ukoliko Kijev krene u ofanzivu, DNR se neće zaustaviti na postojećim granicama republike.

  „Postoji želja da se oslobode teritorije (Donbasa, koje su pod kontrolom Kijeva), Rusi koji se sada nalaze u neuporedivim uslovima... Ali rat je strašan...Učinićemo sve što možemo da ne započne veliki rat, ali ukoliko Ukrajina napravi taj korak, niko ne zna gde ćemo se zaustaviti“, rekao je Pušilin.

  Kasnije je portparol delegacije DNR na pregovorima o rešavanju sukoba u Donbasu Vladislav Moskovski potvrdio da će se danas održati vanredna video-konferencija kontakt-grupe za Donbas, koju je predložio Kijev.

  „Rešenje aktuelne krize može se ogledati samo u konkretnim akcijama usmerenim na neutralisanje opasnosti od dalje eskalacije sukoba tako što će Ukrajina ispuniti svoje obaveze u skladu sa svim Minskim sporazumima. Nadamo se da ćemo postići konkretna i jasna rešenja aktuelne situacije“, istakao je Moskovski.

  Prethodna sednica kontakt-grupe održana je 31. marta.

  Prethodno je Pušilin saopštio da je situacija na kontakt-liniji u Donbasu i dalje izuzetno nemirna i da se pogoršava. Takođe je ukazao na gomilanje tehnike i ljudstva ukrajinskih snaga kod kontakt-linije u Donbasu. 

  Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio da je reakcija Sjedinjenih Američkih Država i Zapada na ponašanje Kijeva u Donbasu razočaravajuća. On je optužio Kijev da krši sve sporazume o Donbasu.

  Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rat, Ukrajina, Donbas, Donjecka narodna republika, Donjeck
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga