09:56 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (177)
  6253
  Pratite nas

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je posle posete Donbasu, gde je obišao položaje ukrajinske vojske, da se lično uverio da je situacija u tom regionu napeta.

  „Zaista, došlo je do zaoštravanja situacije u Donbasu, mi sve to vidimo, vide i borci i komandanti. Po našim borcima se puca iz snajpera“, rekao je Zelenski u izjavi za TV „Ukrajina 24".

  Ranije je iz njegovog kabineta saopšteno da Zelenski obilazi prvu liniju fronta, gde se, kako je navedeno, „u poslednje vreme sistemski krši režim prekida vatre i gde su tokom neprijateljskog granatiranja poginuli i ranjeni ukrajinski branioci“.

  Vojnici su mu izneli kakva je situacija u zoni konflikta, a on im se zahvalio i uručio im državna odlikovanja i poklone, a zatim je zajedno s njima ručao u menzi.

  Ranije danas šef kabineta ruskog predsednika Dmitrij Kozak je rekao da Rusija može stati u zaštitu stanovnika Donbasa, ako bude na to bila prinuđena.

  Kozak je rekao i da poseta Zelenskog Donbasu neće dovesti do eskalacije sukoba na istoku Ukrajine, ali, naglašava, Kijev se „igra vatrom“. On je izrazio sumnju da SAD podstiču Kijev na eskalaciju sukoba u Donbasu.

  Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

  Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (177)
  Tagovi:
  eskalacija, Donbas, Zelenski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga