02:23 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  22178
  Pratite nas

  Delegacija Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa vojnim atašeom u Kijevu Britani Stjuart posetila je područje vojnih operacija u Dobasu i upoznala se sa operativnom situacijom, saopštila je pres-služba štaba Ujedinjenih snaga Ukrajine.

  „U području operacija Ujedinjenih snaga održana je radna poseta američke delegacije na čelu sa atašeom za pitanja vojske i odbrane, pukovnikom Britani Stjuart. Zamenik komandanta Ujedinjenih snaga Eduard Moskaljev upoznao je američku delegaciju sa aktuelnom bezbednosnom politikom i operativnom situacijom na frontu“, navodi se u saopštenju pres-centra na Fejsbuku.

  Kako se ističe, predstavnici SAD posetili su jedinice ukrajinske vojske koji obavljaju zadatke na kontakt-liniji i razgovarali su snagama bezbednosti.

  „Američka vlada je duboko zabrinuta zbog situacije koja se razvija oko granica Ukrajine i na sve moguće načine podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, izjavila je Stjuartova, prenosi pres-služba štaba Ujedinjenih snaga Ukrajine.

  Pres-centar štaba Ujedinjenih snaga Ukrajine objavio je fotografije posete, a na pojedinim se primećuje da Stjuartova nosi uniformu sa amblemom 72. zasebne mehanizovane brigade „Crni Zaporošci“ kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine. Na amblemu je prikazana lobanja i natpis „Ukrajina ili smrt“.

  Prethodno je Stjuartova optužila Rusiju za „neprestanu agresiju“ protiv Ukrajine. Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da „pomenuta izjava nosi sadrži tvrdnje, provokativne je priurode i podstiče ukrajinsku stranu na nasilno rešavanje unutrašnjeg sukoba u Donbasu“.

  Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski juče je posetio Donbas, gde je obišao položaje ukrajinske vojske. On je istakao da je situacija u tom regionu napeta.

  Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

  Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

  Uloga Sjedinjenih Država u novom zaoštravanju situacije u Donbasu bila je tema autorske emisije glavne urednice Sputnjika na srpskom jeziku Ljubinke Milinčić:

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Donbas, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga