02:01 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  0 165
  Pratite nas

  Ukrajinski vice-premijer Aleksej Reznjikov izjavio je da je nemoguće da se u Donbasu ponovi situacija poput tragedije u Srebrenici jer Kijev neće na silu oslobađati svoje teritorije.

  „Što se tiče toga da li je tako nešto moguće u Ukrajini, ne, nije moguće. Prvo, Ukrajina nema nikakav plan da silom oslobodi te teritorije jer svuda govorimo o političkom i diplomatskom načinu rešavanja problema.. Govoriti o tome da se mi danas u Ukrajini bojimo Srebrenice, mi je se ne bojimo, mi tako nešto ne možemo da dozvolimo“, rekao je Reznjikov za TV „Ukrajina“.

  Prema njegovim rečima, diplomatsko-politički put rešavanja ovog pitanja i dalje treba da se razmatra u okviru „normandijskog formata“ i Kontakt grupe.

  Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio da Ukrajina ne odbacuje ideju o vojnom rešavanju problema u Donbasu i da postoji opasnost da se tamo ponovi situacija slična tragediji u bosanskoj Srebrenici, te da u tom slučaju nijedna zemlja neće ostati po strani.

  Na to je upozorio i ruski predsednik Vladimir Putin.

  Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

  Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

  Šef kabineta ruskog predsednika Dmitrij Kozak je rekao da Rusija može stati u zaštitu stanovnika Donbasa, ako bude na to bila prinuđena. Lider DNR Denis Pušilin ocenio je da na kontakt-liniji u Donbasu odavno nije bilo ovako napeto.

  Region je juče posetio i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je rekao da se lično uverio da je situacija napeta a danas se založio za novo primirje.

  Oglasio se i vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak prema kojem su  informacije o „pripremama Ukrajine za ofanzivu u Donbasu“ dezinformacije koje širi Rusija.

  On je dodao i da je oslobađanje Donbasa na silu - isključeno.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  Srebrenica, Donbas, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga