08:29 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  33614
  Pratite nas

  Samoproglašena Donjecka narodna republika saopštila je da ukrajinski vojnici masovno beže iz Donbasa.

  Kako navodi pres-služba Narodne milicije DNR, tokom protekle dve sedmice Oružane snage Ukrajine napustila su 244 vojnika.

  „Najveći broj je napustio 36. brigadu marinaca koja se nalazi na položajima u pravcu Mariupolja. Dezertirala su 44 marinca“, navodi se u saopštenju.

  Prema mišljenju Narodne milicije, uzroci dezerterstva bi mogli biti zaoštravanje situacije u regionu u povećana opasnost od obnavljanja vojnih akcija velikih razmera. Pritom, kako se dodaje, skoro 20 odsto ukrajinskih vojnih dezertera su oficiri, a pojedini su čak komandanti vodova.

  Vojni eksperti su više puta ukazivali na žalosno stanje ukrajinske vojske. Ruski  general-major u rezervi Vladimir Bogatirev ranije je rekao da je realno stanje Oružanih snaga Ukrajine kritično, a posebno u jedinicama koje se nalaze na kontakt-liniji u Donbasu.

  Stručnjak je ukazao na manjak naoružanja, municije i hrane, kao i na loše finansiranje. Prema njegovim rečima, najviše slučajeva dezerterstva se beleži u Oružanim snagama na istoku Ukrajine.

  Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

  Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  dezerteri, vojska, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga