03:21 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 574
  Pratite nas

  Trinaest članica Evropske unije postigle su dogovor o kriterijumima za izdavanje takozvanih korona pasoša, koji bi u vreme pandemije olakšali protok turista, saopšteno je danas u Beču.

  "Naš je cilj 'zeleni pasoš' brzo i, po mogućnosti, u jedinstvenom obliku primeniti na nivou EU", rekla je austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger u izjavi za austrijsku agenciju APA.

  Ona je rekla da se radi o "pitanju opstanka za evropski turizam".

  Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Hrvatska i Španija su se još krajem marta dogovorili o sedam kriterijuma za izdavanje "zelenog pasoša", koji bi trebalo da bude primenjen najkasnije do početka juna.

  "'Zeleni pasoš' preko kju-ar koda odmah daje informaciju o tome da li je putnik vakcinisan, testiran ili je preboleo korona virus. Time je omogućena jednostavna i praktična primena na području EU. Od ček-ina u vazdušnim lukama do poseta seoskoj gostionici", rekla je austrijska ministarka, preneo je hrvatski portal Indeks.

  Naglasila je da se u svakom slučaju želi izbeći da se ta vrsta dokumenta tretira kao prinuda na imunizaciju.

  Osetljivi zdravstveni podaci vlasnika kovid pasoša bi ostajali u zemlji porekla i ne bi se pohranjivali na nivou EU. Dalji cilj je i usklađivanje primene kovid pasoša sa trećim zemljama.

  Lista s kriterijumima je, kako je rečeno, predata na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi u sledećim danima trebalo da donese odluku o primeni, preneo je Tanjug.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga