04:37 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  0 620
  Pratite nas

  Kada je Kijev proglasio početak vojne operacije u Donbasu 2014. godine time je legalizovao svoje zločine u tom regionu, kaže predsednik Narodnog saveta samoproglašene Donjecke Narodne Republike Vladimir Bidjovka povodom sedmogodišnjice pokretanja operacije. Prema njegovim rečima, operacija ukrajinskih snaga bezbednosti je genocid.

  Podsetimo, Savet nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine je 13. aprila 2014. godine doneo odluku o sprovođenju „antiterorističke operacije“ (ATO) u Donbasu uz angažovanje Oružanih snaga.  Četiri godine kasnije format operacije promenjene je u „operaciju objedinjenih snaga“.

  „Suštinski, proglašenjem tzv. ‘ATO’ legalizovani su zločini kijevske majdanske vlasti prema Donbasu“, rekao je Bidjovka.

  Pripadnik ukrajinske vojske u Donjecku
  © REUTERS / OLEKSANDR KLYMENKO
  Pripadnik ukrajinske vojske u Donjecku

  On smatra da je Kijev, time što je krenuo tenkovima na Donbas, počinio zločin ne samo protiv stanovništva u delovima regiona koji nije pod njegovom kontrolom nego i protiv svih Ukrajinaca.

  „Ma kako ukrajinske vlasti nazivale svoje operacije, suština ostaje ista. To je genocid, to je zločin koji osuđuju u čitavom svetu i koji se samo u Ukrajini predstavlja kao neka oslobodilačka operacija. Protiv koga oni ratuju kada šalju dronove sa eksplozivnim napravama na stambene objekte?“, naveo je on.

  Zamenica predsednika Javne komore DNR Jekaterina Martjanova ističe da je ova operacija bila tačka posle koje više nije bilo povratka.

  „Da li su ukrajinski radikali, koji su došli na vlast u Kijevu 2014. godine, mogli da postupe drugačije? Ne, jer je ideologija, koja je pokretala 'heroje' Majdana predviđala uništenje svega što je povezano sa Rusijom. Upravo protiv toga se 2014. godine digao Donbas. Ukrajinske vlasti nisu čule glas ruskojezičnog stanovništva. Vođeni svojom nacionalističkom idejom oni su odlučili da upotrebe oružje protiv civila“, rekla je ona.

  Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, na sastancima Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba.

  Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. julu prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

  Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

  Pročitajte još:

  Situacijom u Donbasu i ulogom SAD u novom zaoštravanju na istoku Ukrajine bavio se Dušan Proroković u emisiji „Prorok“:

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  genocid, zločin, Donbas, antiteroristička operacija, Kijev, DNR
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga