02:03 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 182
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovara sa predsednikom Finske Saulijem Ninisteom skrenuo pažnju na provokativne akcije Kijeva, koji ciljano pogoršava situaciju u Donbasu, saopštila je pres-služba Kremlja.

  „Na molbu Saulija Ninistoa Vladimir Putin je izložio ruske pristupe rešavanju unutrašnje ukrajinske krize, skrenuvši pažnju na provokativne akcije Kijeva, koji u poslednje vreme ciljano zaoštrava situaciju na kontakt-liniji. S tim u vezi, naglašeno je da minski 'Paket mera', kao osnova za mirno rešavanje problema, nema alternativu, kao i važnost toga da Ukrajina u potpunosti i bezuslovno realizuje sporazume, postignuste u 'normandijskom formatu'“, saopštio je Kremlj.

  Ističe se da je Putin obavestio finskog kolegu o telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, održanom na inicijativu američke strane.

  Pored toga, lideri su razmenili mišljenja o nizu međunarodnih i regionalnih pitanja kao i saradnji dve zemlje.

  Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. julu prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

  Situacijom na istoku Ukrajine bavila se glavna urednica Sputnjika na srpskom jeziku Ljubinka Milinčić, u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“: 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Donbas, Kijev, Finska, Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga