16:00 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1412
  Pratite nas

  Požar je 15. aprila 2019. progutao katedralu Notr Dam u Parizu. Urušio se toranj i uništen je veliki deo krova, ali vatrogasci su ipak uspeli da sačuvaju grandiozno srednjovekovno zdanje. Put do obnove, međutim, dug je i težak i očekuje se da će joj stara slava biti vraćena tek u aprilu 2024, pet godina posle požara.

  Uzrok požara još nije utvrđen, premda istražitelji odbacuju ideju da je izazvan namerno. Fokusirani su na kratki spoj ili čak odbačeni opušak kao mogućim razlozima.

  U pripremi su barem dve televizijske drame i jedan dugometražni film o tome pa će ta kobna noć i trka da se spasi 850 godina stara zgrada biti čvrsto upisani u sećanje javnosti, prenosi Indeks.

  Predsednik Francuske Emanuel Makron odredio je rok obnove odmah posle požara - da katedrala treba da bude obnovljena za pet godina, što znači da bi mogla biti otvorena za posete kad Pariz bude domaćin Olimpijskih igara u leto 2024.

  "Vratićemo se u katedralu na bogosluženje 2024. Ali još ima puno posla", rekao je u martu Žan Luj Žorželin, bivši general kojeg je Makron lično zadužio da vodi obnovu.

  Radovi tek treba da počnu. Do sada se radilo na osiguranju zgrade, uključujući mukotrpno uklanjanje 40.000 komada skele kalcifikovane u požaru. To bi trebalo da bude završeno do leta pa će početkom iduće godine moći da počne prava obnova.

  Prva misa u Notr Damu posle požara
  © AP Photo / Karine Perret
  Prva misa u Notr Damu posle požara
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga