00:46 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  2372
  Pratite nas

  Ukrajinska vojska održava velike vojne vežbe u blizini granice s Krimom.

  Informaciju o vežbama objavila je komanda vojske na Fejsbuku.

  Prema planu vežbi, tenkovska jedinica uslovnog protivnika uz pomoć pešadije pokušala je da probije liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

  Da bi se to sprečilo u bici protiv uslovnog neprijatelja angažovan je rezervni tenkovski sastav i protivtenkovska artiljerija, uključujući i topove MT-12 „Rapira“ kalibra 112 milimetara.

  Velike vojne vežbe ukrajinske vojske kod granice s Krimom
  © Sputnik / Stringer
  Velike vojne vežbe ukrajinske vojske kod granice s Krimom

  Odnosi na relaciji Kijev-Moskva su u krizi zbog pitanja Krima i Donbasa.

  Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

  Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.

  S druge strane, u Donbasu je od 27. jula prošle godine na snazi sveobuhvatni prekid vatre. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

  Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  vojne vežbe, Krim, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga