06:13 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  56241
  Pratite nas

  Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je danas na poslanike da odobre nova ovlašćenja koja bi joj omogućila da uvede restriktivne mere i policijski čas u oblastima gde je veliki broj zaraženih od korona virusa, rekavši da je većina Nemaca za striktnije mere, ali je njen apel naišao na otpor u parlamentu, javio je Rojters.

  „Treći talas pandemije nas je čvrsto stegao“, rekla je Merkelova čiji su govor u Bundestagu prekinuli poslanici krajnje desničarske Alternative za Nemačku koja se protivi lokdaunu.

  Merkelova je skrenula pažnju da zdravstveni radnici jedva izdržavaju pritisak.

  „Medicinari na intenzivnoj nezi šalju poziv za pomoć, jedan za drugim. Ko može da ignoriše njihove molbe“, upitala je Merkelova.

  Njena vlada želi da parlament promeni Zaštitni akt o infektivnim bolestima kako bi omogućila saveznim vlastima da sprovedu restriktivne mere, čak iako se regionalni lideri protive, sa nadom da smanje pritisak na zaposlene na intenzivnoj nezi.

  Uvođenje policijskog časa i davanje moći kancelarki da uvodi mere u 16 nemačkih pokrajina naišlo je na kritike unutar konzervativnog bloka čiji je ona član, a ankete pokazuju da će možda doživeti najgori rezultat ikada na septembarskim parlamentarnim izborima.

  Liderka parlamentarne grupe Alternativa za Nemačku Alis Vejdel je rekla da su nove mere „neviđen atak na osnove demokratske slobode“.

  „Predloženi amandmani na Zaštitni akt su uznemirujući dokumenti jedne autoritarne države. Ovo vraćanje liči na autoritativnog demona i dolazi iz kabineta i od vas, madam kancelarko“, rekla je Alis Vejdel.

  Merkelova je gledala u mobilni telefon tokom većeg dela izlaganja Vejdelove, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  Alternativa za Nemačku, Bundestag, Angela Merkel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga