16:58 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 156
  Pratite nas

  Vašington će razmotriti pitanje povećanja prisustva američkih vojnika u Ukrajini na trajnoj osnovi u slučaju potrebe, izjavila je otpravnica poslova SAD Kristina Kvin.

  „U Ukrajini je na trajnoj osnovi prisutno 160 vojnika američkog kontigenta, i ukoliko se prema našoj proceni potrebe povećaju i bude neophodno da se taj broj poveća, razmotrićemo to pitanje“, izjavila je Kvinova tokom zajedničkom brifinga sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigalom.

  Ona je istakla da SAD i njihovi partneri pažljivo prate situaciju u Ukrajini.

  Premijer Ukrajine Denis Šmigal je rekao da Kijev traži od SAD da prošire program za obuku ukrajinskih vojnika sa američkim instruktorima. Pritom je istakao da su širenje vojno-tehničke saradnje i međunarodni programi za pripremu ukrajinskih vojnika „faktor obuzdavanja agresora“.

  Istovremeno, istočnik iz Saveta Evrope saopštava da vrhovni predstavnik EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti Žozep Borelj želi da otputuje u Ukrajinu i da poseti liniju razgraničenja u Donbasu kako bi se upoznao sa situacijom, ali zasad nije određen datum putovanja.

  „Međutim, u periodu od 13 meseci od početka pandemije virusa korona on je već dvaput boravio u Ukrajini, što je mnogo, a u svetu ima još mnogo mesta koja je trebalo da poseti, ali još nije“, dodao je evropski diplomata.

  Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog nagomilavanja snaga Alijanse u Evropi, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u jednoj od ranijih izjava naglasio da Rusija ne predstavlja pretnju za bilo koga ali da neće nemo posmatrati aktivnosti koje su potencijalno opasne po njene interese.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Donbas, Žozep Borelj, vojska, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga