04:26 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 165
  Pratite nas

  Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Evgenije Jenjin ispričao je svoju verziju incidenta sa ukrajinskim konzulom u Sankt Peterburgu, rekavši da se radi o provokaciji.

  „To je bila čista provokacija. Naš zaposleni je izašao napolje kako bi se sastao sa jednom od svojih poznanica, a ona je stvorila provokativnu situaciju. On je samo uspeo da kaže:'Prekinite sa tim!'. Nakon toga su se pojavili predstavnici bezbednosnih snaga Rusije. Ona je pokušala da mu preda nekakve informacije, koje on nikada nije tražio. Odmah nakon toga pripadnici FSB-a Rusije su ga napali, grubo kršeći Bečku konvenciju“, rekao je Jenjin za televiziju „Naš“.

  Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije je ranije privela ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka dok je primao poverljive podatke od ruskog državljanina. Ističe se da je aktivnost Sosonjuka „neprijateljska prema Rusiji i nespojiva sa statusom diplomatskog službenika“.

  Sosonjuk je zadržan na nekoliko časova, nakon čega se vratio u ukrajinsko diplomatsko predstavništvo. 

  Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Evgenije Jenjin rekao je da Ukrajina smatra privođenje svog konzula kao neprijateljski postupak Rusije i priprema recipročne mere protiv ruskih diplomata.

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova sugerisalo je ambasadi Ukrajine da konzul napusti Rusiju u roku od 72 sata počev od 19. aprila.

  Tagovi:
  Rusija, konzul
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga