14:23 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  21150
  Pratite nas

  Ambasador Ukrajine u Berlinu Andrej Meljnik pozvao je Nemačku da što pre i bez bilo kakvih uslovljavanja pomogne da njegova država uđe u NATO.

  „Nemačka, posebno, kao država koja snosi istorijsku odgovornost za nacističke zločine protiv ukrajinskog naroda, mora da odigra ključnu ulogu u stupanju Ukrajine u NATO. I to što pre, bez ‘ali’ i ‘ako’“, izjavio je diplomata u intervjuu listu „Velt am Sontag“.

  Po mišljenju Meljnika, samo brzo stupanje Ukrajine u NATO može sprečiti novi rat u Evropi.

  „Ovo za nemačke uši može zvučati kao provokacija Putinu. Međutim, naprotiv: to će biti hladni tuš koji će ohladiti usijane glave u Kremlju“, izjavio je on.

  Ambasador je pozvao nemačku Vladu da pruži veću podršku Ukrajini, između ostalog, da upozori Rusiju na „bolne posledice“ u slučaju invazije na teritoriju Ukrajine. Po mišljenju Meljnika, u takvom slučaju treba uvesti „međunarodni bojkot“ Rusiji, krivično je goniti pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, uvesti „ekonomski embargo, pre svega, na uvoz sirovina i potpuno zamrznuti investicije“.

  Ukrajinski ambasador u Nemačkoj je poznat po megalomanskim izjavama. Nešto ranije, ove nedelje, on je izjavio da Ukrajina može razmisliti o vraćanju nuklearnog statusa, ako je ne prime u NATO.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nemačka, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga