09:32 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  23047
  Pratite nas

  Osumnjičeni za pripremu puča u Belorusiji planirali su da opljačkaju i prisvoje imovinu predsednika Aleksandra Lukašenka, a u samoj zemlji su hteli da organizuju „demokratiju prema iskustvu Poljske“, saopštio je FSB.

  Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) u subotu je saopštila da je uhapsila dve osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i tom prilikom da izvrše atentat na beloruskog lidera. Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo – belorusko i američko.

  Glavni cilj puča — ubistvo Lukašenka

  S tim u vezi, na televiziji „Rusija 1“ objavljen je snimak na kojem Feduta i Zenkovič razgovaraju o detaljima državnog udara tokom kojeg je planirano ubistvo Lukašenka, blokada pripadnika beloruskih specijalaca OMON i zauzimanje ključnih objekata u centru Minska, uključujući radio-stanicu i televiziju.

  „Primarni zadatak  je likvidacija glavnog. Drugi zadatak je blokiranje unutrašnjih trupa, pripadnika beloruskih specijalaca OMON. Treći zadatak je zauzimanje nekoliko simboličnih objekata u centru grada, uključujući radio-stanicu, televiziju, kako bismo mogli da pročitamo obraćanje narodu“, rekao je Zenkovič.

  Feduta je dodao da „još najmanje 30 ljudi mora da bude internirano bukvalno u prvom satu“.

  „Vršilac dužnosti premijera automatski postaje vršilac dužnosti predsednika, stoga mora da bude interniran", objasnio je on.

  Osumnjičeni su planirali da uključe ukrajinske nacionaliste u pripremu puča. Njegovi učesnici su takom razgovora više puta isticali da je glavni cilj puča — ubistvo predsednika.

  Osumnjičeni su dodali da im treba najmanje pet godina da transformišu društvo i državu.

  Nakon vojne pobune i atentata, Belorusija bi trebalo da postane inkubator za „razvoj demokratije“ po iskustvu Poljske, navedeno je u izveštaju.

  Operacija „Tišina“

  Prema rečima šefa KGB Belorusije Ivana Tertelja, pripadnici snaga bezbednosti presekli su aktivnosti organizovane grupe koja je planirala da likvidira Lukašenka i članove njegove porodice, kao i da organizuje puč. Kako je rekao, oružana pobuna dobila je naziv „Tišina“.

  Prema podacima FSB-a, Zenkovič i Feduta su radili na šemi za vojni puč u zemlji „prema razrađenom scenariju obojenih revolucija“. Televizija „ONT“ navodi da je operacija finansirana iz inostranstva.

  Tagovi:
  Aleksandar Lukašenko, atentat, puč, FSB
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga