05:31 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 032
  Pratite nas

  Zamenik načelnika Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da ukrajinske snage koriste vozila sa simbolima Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre za transport municije na položaje u Donbasu.

  „Naši izviđači ponovo su zabeležili da je komanda Oružanih snaga Ukrajine koristila vozila sa oznakom Zajedničkog centra za obezbeđivanje izvršavanja borbenih zadataka jedinica na prvoj liniji odbrane. Tako je 20. aprila zabeleženo isporučivanje municije automobilom ‘ZIL-131’ sa logom Zajedničkog centra na položaje u oblasti naselja Vodjane“, precizirao je Basurin.

  On je naveo da ukrajinske snage „redovno koriste transport Zajedničkog centra u ovoj oblasti za izvršavanje zadataka koji nikako nisu humanitarni“.

  Sukob u Donbasu

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

  U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

  Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Ukrajina, Donbas, DNR
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga