09:14 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2186
  Pratite nas

  Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) usvojila je rezoluciju kojom se Siriji suspenduju „prava i privilegije“ u toj organizaciji. Stalni predstavnik Rusije Aleksandar Šuljgin kaže da se organizacija pretvorila u politički instrument i da je ovo crni dan za OZHO.

  Za nacrt rezolucije, čiji su autori Francuska i Velika Britanija, glasalo je 87 država od ukupno 136. Protiv je bilo 15, među njima i Rusija, dok su se od glasanja uzdržale 34 zemlje.

  Odluka je doneta zbog toga što Sirija navodno krši Konvenciju o zabrani hemijskog oružja.

  Ambasador Rusije u OZHO rekao je da je današnji dan zapisan crnim slovima u istoriji organizacije.

  „Stidimo se zbog onoga što se dogodilo u sali. Podrška donetoj odluci u svakom slučaju nije diktirana ni odgovornošću država-članica za poštovanje Konvencije, ni njenim očuvanjem kao celine. Bili smo svedoci toga kako se norme međunarodnog prava gaze u korist pravila određenog kruga država“, naveo je Šuljgin.

  Kako je rekao, Rusija žali što se organizacija od tehničkog organa pretvorila u politički instrument koji uspostavlja sud za državu-članicu, ovog puta Siriju.

  „Uvereni smo da će istina o događajima u Siriji pre ili kasnije izaći na videlo i da će istorija ovako ili onako sve staviti na svoje mesto“, zaključio je predstavnik Rusije.

  U Hagu se od 22-22.aprila održava 25. sednica Konferencije država-članica OZHO.

  Podsetimo, u julu 2020. godine, Izvršni savet OZHO dalo je Siriji 90 dana da obavesti organizaciju o fabrikama koje su proizvodile hemijsko oružje, a koje je navodno upotrebljeno u martu 2017. godine, kao i da se izjasni o hemijskom oružju koje navodno trenutno poseduje.

  U novembru je izvršni direktor OZHO Fernando Arijas rekao da Sirija nije ispoštovala rok od 90 dana da prijavi oružje koje je navodno korišćeno u El Latamini i otkrije preostale zalihe. Zbog toga su Francuska i brojne druge zemlje predložile ovoj organizaciji da „suspenduje prava i privilegije“ Sirije, a konkretno je predloženo da joj se oduzme glas u organizaciji.

  Moskva i Damask više puta su optuživale OZHO za pristrasnost u istrazi incidenata u Siriji i dovodile u pitanje zaključke tehničkog sekretarijata OZHO. Sirijske vlasti navele su da nikada nisu koristile hemijsko oružje protiv civila i terorista, a čitav hemijski arsenal zemlje uklonjen je iz Sirije pod kontrolom OZHO.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rezolucija, Rusija, Sirija, OZHO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga