09:32 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 272
  Pratite nas

  Nemački ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer smatra da je pogrešno povezivanje realizacije projekta „Severni tok 2“ sa situacijom oko ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i drugim pojedinačnim slučajevima.   

  „Ne bi trebalo da povezujemo završetak ‘Severnog toka 2’ sa slučajem Navaljni. Trebalo bi da procenjujemo i donosimo odluku o izgradnji i završetku gasovoda nezavisno od pojedinačnih slučajeva“, rekao je Altmajer za medijsku grupu „Funke“.

  On je istakao da za 50 godina isporuke gasa nikada nisu bile političko oružje u odnosima između Istoka i Zapada. „To je išlo u prilog bezbednosti našeg snabdevanja gasom“, objasnio je ministar.

  Trebalo bi vrlo pažljivo da se promisli o odustajanju od ove politike, dodao je ministar.  

  Altmajer je podsetio da je odluka o izgradnji „Severnog toka 2“ doneta davno.

  „Vlasti različitih evropskih zemalja odobrile su projekat u skladu sa zakonodavnim procedurama“, dodao je on.

  Istovremeno, ministar ekonomije pozvao je da se obezbedi poštovanje interesa Ukrajine i posle završetka izgradnje gasovoda.  

  „Osim toga, zahvaljujući izgradnji takozvanih terminala za prijem tečnog prirodnog gasa, postarićemo se da u bilo kom trenutku budemo nezavisni od isporuka preko cevovoda ukoliko Rusija pokuša da posredstvom gasa izvrši politički pritisak“, istakao je Altmajer.

  Ministar je takođe prokomentarisao i situaciju sa Navaljnim, pozivajući Rusiju „da se pridržava međunarodnih standarda ljudskih prava“.

  „Najbolje bi bilo njegovo hitno oslobađanje“, tvrdi Altmajer.

  Osvrćući se na mogućnost uvođenja novih ograničenja Rusiji zbog situacije u vezi sa ruskim blogerom, nemački ministar je naveo da „odluka o sankcijama treba da se donese na nivou cele Evropske unije“.

  Slučaj Navaljni

  Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da bi izjave Berlina o Alekseju Navaljnom mogle imati za cilj destabilizaciju situacije u Rusiji uoči izbora za Državnu dumu. Portparol ruskog predsednka Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj ne smatra da je zdravlje osuđenika u Rusiji tema od interesa za strane države. Osim toga, Peskov je naglasio da vlasti ne prihvataju nikakve izjave iz inostranstva u vezi sa Navaljnim.

  Simonovski sud u Moskvi 2. februara je doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni sa 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

  Inače, Navaljni ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

  Izgradnja gasovoda

  Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

  Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nemačka, Aleksej Navaljni, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga