05:02 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 148
  Pratite nas

  Poljski premijer Mateuš Moravecki hitno saziva sastanak šefova vlade Višegradske grupe, kojoj pripadaju Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, gde bi se razgovaralo o „ruskom pitanju“, saopštio je vladin Centar za informacije.

  „Premijer Mateuš Moravecki inicira hitnu video-konferenciju šefova vlade zemalja Višegradske grupe“, navedeno je u saopštenju.

  Kako je precizirano, cilj sastanka koji će biti održan u ponedeljak na inicijativu poljskog predsedavanja u Višegradskoj grupi, je da se „razmotri situacija u svetlu eskalacije dejstava Rusije tokom poslednjih nedelja“.

  ​„Biće razmotreni i najnoviji događaji u češko-ruskim odnosima i izražavanje solidarnosti i podršci akcijama koje preduzima Češka“, dodaje se u saopštenju.

  Ranije su ministri inostranih poslova zemalja Višegradske grupe izrazili podršku delovanju Praga u vezi sa proterivanjem ruskih diplomata.

  Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

  Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

  Češki predsednik Miloš Zeman je u nedelju u vanrednom televizijskom obraćanju sugrađanima prvi put izneo stav u vezi sa eksplozijama na skladištu municije 2014. godine. On je saopštio da u izveštajima kontraobaveštajne službe nije bilo dokaza o prisustvu „ruskih agenata“ u skladištu.

  Prema njegovim rečima, razmatraju se dve verzije. Prva je da su se eksplozije dogodile zbog nepažljivog rukovanja municijom, a druga ─ da su za incident odgovorne strane specijalne službe. Kako je rekao, obe verzije treba pažljivo proveriti.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, tema, Višegradska grupa, sastanak, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga