22:21 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  41216
  Pratite nas

  Predsedavajući kijevske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Leonid Kravčuk postavio je ultimatum o Donbasu.

  Diplomata je rekao da će tražiti odustajanje od pregovora u minskom formatu ako on ne bude mogao da se „reanimira“. Prema njegovim rečima, to se može postići objedinjavanjem pitanja razrađenih tokom sedam godina u klastere i njihovim zajedničkim razmatranjem.

  „Biće jasno: bez ispunjavanja prvog pitanja ne može biti ispunjeno drugo i tako dalje“, rekao je Kravčuk za televiziju „Ukrajina 24“.

  Dodao je i da je takođe neophodno da se poboljša mehanizam uticaja na narušavanje prekida vatre. Prema rečima ukrajinskog diplomate, postoje prvi mali koraci ka postizanju „konkretnih efikasnih mera“.

  „Takav dokument predložila je i sama Rusija na našem zajedničkom sastanku“, istakao je predsedavajući kijevske delegacije.

  Ako ovi koraci ne dozvole da se minski pregovori reanimiraju, Kravčuk je u tom slučaju predložio da se ovaj format napusti ili proširi – prenese u Evropu i promeni sastav učesnika u procesu na zvaničnike višeg nivoa.

  Moskva je više puta ukazivala na nespremnost Ukrajine da realizuje Minske sporazume. Između ostalog, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova naglasila je da se u paketu mera nalaze konkretne odredbe usmerene na mirno rešavanje sukoba između Kijeva, Donjecka i Luganska, ali ukrajinske vlasti izbegavaju direktne kontakte i izbegavaju mogućnost rešavanja krize.

  Umesto toga, Kijev iznosi ideje suprotne sporazumima. Ukrajinske vlasti, između ostalog, zahtevaju da Rusija poštuje sporazume, iako ona nije strana u sukobu. Savetnik za informacionu politiku ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Aleksej Arestovič, predložio je „Plan zajedničkih koraka“ koji podrazumeva povlačenje „ilegalnih formacija i plaćenika“ iz Donbasa. Šef kabineta predsednika Ukrajine je, sa svoje strane, Minske sporazume nazvao „neizvodljivim“. Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zapretio da će se Kijev jednostrano povući iz sporazuma.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Donbas, Ukrajina, Leonid Kravčuk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga