16:59 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2164
  Pratite nas

  U Estoniji je prethodne noći izvela desant velika grupa američkih vojnika u okviru vojnih vežbi „Svift rispons“, saopštila je pres-služba Glavnog štaba estonskih odbrambenih snaga.

  „Više od 700 vojnika 82. divizije američkih vazdušno-desantnih snaga izvelo je desant na aerodrom u mestu Nurmski u okrugu Jarva. Takođe su spušteni borbena tehnika i oprema“, navodi se u saopštenju.

  Estonski vojnici ističu da je glavni deo padobranaca stigao transportnim avionima direktno iz SAD. Desant je izveden noću u taktičkoj situaciji, maksimalno bliskoj realnoj situaciji. Manevre je pratila predsednica Estonije Kersti Kaljulajd koja je stigla u Nurmsi.

  Kako se navodi, danas i noćas američki padobranci će se helikopterima prebaciti iz Nurmsija na Centralni poligon.

  Vojne vežbe će posetiti i komandant američke vojske u Evropi i Africi general Kristofer Kavoli, komandant osmog vazdušno-desantnog korpusa general-potpukovnik Majk Kurila i komandant 82. vazdušno-desantne divizije general-major Kristofer Donahju.

  Vojne vežbe „Svift rispons“ počele su 5. maja. To je deo najvećih vojnih vežbi SAD u Evropi u poslednjih 25 godina „Difender Jurop“.

  Manevri će se održati u 16 zemalja, a u njima će učestvovati 28.000 vojnika.

  Tokom vežbi „Svift rispons“ oko 2.500 vojnika iz Estonije, Velike Britanije uvežbavaće zaštitu Estonije u slučaju krizne situacije. U vežbama će učestvovati više od 20 aviona i 25 helikoptera. Manevri se završavaju 14. maja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Estonija, SAD, vojne vežbe
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga