08:44 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2232
  Pratite nas

  Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je danas, povodom Dana Evrope, da je pandemijska kriza pokazala slabosti EU u poređenju sa drugim akterima, a šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg podvukao je da je prošla godina bila izgubljena godina u vezi proširenja EU, i da to sada ne sme biti slučaj, jer je EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana.

  „Protekli meseci pandemije nisu bili samo izazovni za sve građane u Evropi, već je kriza jasno pokazala sve slabosti EU u poređenju sa drugim akterima. Zbog je sada važno da nastali zaostatak nadoknadimo brzim i efikasnim merama, a pre svega ekonomski rast, konkurentnost i proširenje zajedničkog tržišta podstaknemo modernizacijom i digitalizacijom“, naglasio je Kurc.

  On je dodao je da je predstojeća Konferencija o budućnosti Evrope šansa da se vodi otvorena debata o tome šta EU u budućnosti mora činiti, a Austrija će doprineti pozitivnom razvoju Unije i očuvanju zajedničkih vrednosti, prenosi Tanjug.

  Ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg naglasio je da Evropa mora biti postavljena tako da je spremna za budućnost.

  „Protekla godina je pokazala u Evropi za vreme pandemije da je mnogo toga dobro funkcionisalo. Tako nam je pošlo za rukom da održimo zajedničko tržište i fondom za obnovu pokrenemo najveći finansijski paket u istoriji evropske integracije“, objasnio je on.

  Međutim, dodaje, iz krize se mora povući ispravna poruka, kako bi EU bila spremna na budućnost.

  „Ključno u tome je i proširenje EU na države Zapadnog Balkana. Protekla godina je bila izgubljena godina za ceo region i sada je važno da se nadoknadi zastoj, jer će šteta biti sve veća. Bez naših partnera na Zapadnom Balkanu, EU nije kompletna“, upozorio je Šalenberg.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pandemija, Evropska unija, Zapadni Balkan, Sebastijan Kurc, Austrija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga