00:20 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  191
  Pratite nas

  Nikome nije potrebna dalja eskalacija odnosa između Evropske unije i Rusije, ali postoje principijelna pitanja o kojima strane imaju različite stavove, izjavio je slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok po dolasku na sastanak Saveta ministara spoljnih poslova zemalja EU.

  „Situacija u odnosima između država-članica Evropske unije i Rusije i uopšte između EU i Rusije je teška. Dalja eskalacija ovih odnosa nikome nije potrebna. Ali, naravno, postoje principijelna pitanja oko kojih strane imaju različite stavove. Pri tome je važno da se održi jedinstvo evropskih država“, konstatovao je Korčok.

  Savet ministara Evropske unije u ponedeljak održava zakazani sastanak u Briselu na kojem će razgovarati o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom, pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana, situaciji u Avganistanu, kao i situaciji u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom.

  Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima, koji se ponovo ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Zapad je uveo sankcije Rusiji, optužujući je za mešanje. Moskva je uzvratila kontramerama, krenula politikom zamene uvoza i više puta izjavljivala da je sa njom kontraproduktivno razgovarati na jeziku sankcija. Rusija je takođe više puta isticala da nije strana u sukobu u Ukrajini i nije predmet Minskih sporazuma.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga