04:20 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 647
  Pratite nas

  Ministri inostranih poslova 27 zemalja Evropske unije poručili su šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju da predstavi nacrt prvog evropskog vojnog koncepta pod nazivom „Strateški kompas EU“, navedeno je u izjavi Saveta EU.

  „U skladu sa strateškim planom za period 2019-2024. godinu, Savet poziva EU da se pridržava politike delovanja koji je više strateški i da poveća potencijal samostalnog delovanja. EU mora da promoviše svoje interese i vrednosti i da bude u stanju da se suprotstavi globalnim pretnjama i bezbednosnim izazovima. Stoga, Savet poziva visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku da predstavi prvi nacrt 'Strateškog kompasa' za raspravu na sastanku Saveta u novembru 2021. godine“, navedeno je u izjavi.

  Pored toga, Savet „apeluje na dalji rad na jačanju potencijala EU za izvođenje misija i operacija“, kao i na „razmatranje pitanja o blagovremenom i efikasnom procesu donošenja odluka“.

  „Potrebno je obaviti dodatni posao u pogledu toga kako da se države-članice podstaknu da poboljšaju formiranje snaga i pruže dovoljno sredstava i osoblja za misije i operacije“, ističe se u dokumentu.

  Ministri ističu da će „snažna Evropska unija sa stanovišta bezbednosti i odbrane doneti opipljive koristi za transatlantsku i globalnu saradnju“.

  „Savet potvrđuje glavnu ulogu međunarodnog partnerstva sa multilateralnim organizacijama, poput UN i NATO“, piše u dokumentu.

  Evropska unija počela je sada da izrađuje prvi vojni koncept EU ─ „Strateški kompas EU“. Predstavljajući osnovne principe tog nacrta, Borelj je izjavio da bi jedan od aspekata tog rada trebalo da postane postizanje neke strateške autonomije EU.

  Takođe je uverio da EU ne pokušava da osigura sopstvenu bezbednost bez oslanjanja na SAD, već da namerava samo da stvori uslove za obavljanje samostalnih stranih vojnih misija bez učešća NATO-a.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Brisel, EU, koncert, strateški
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga