05:25 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 121
  Pratite nas

  Baku smatra nedopustivim pokušaje Jerevana da iskoristi situaciju u oblasti Sjunik u političke svrhe, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana.

  „Savetujemo jermenskim političarima i vojnim krugovima da ne paniče, da prihvate realnost međudržavnog pograničnog režima duž Zangilanskog, Gubadlinskog, Lačinskog i Kelbadžarskog regiona Azerbejdžana i da ne pogoršavaju situaciju u regionu neosnovano“, navodi se u saopštenju.

  Baku smatra da se ovakvi slučajevi „mogu i trebalo bi da se rešavaju međusobnim kontaktima vojske s obe strane“. Azerbejdžan je posvećen neutralisanju napetosti u regionu i poziva da se preduzmu koraci u tom pravcu.

  Kako podseća azerbejdžanski MIP, prema trilateralnom sporazumu od 10. novembra 2020. godine „azerbejdžanske pogranične snage raspoređuju se na položajima… u zemlji u skladu sa poboljšanjem vremenskih uslova u Lačinskom i Kelbadžarskom rejonu, koji graniče sa Jermenijom, a koji imaju teško pristupačne terene i nepovoljne klimatske uslove“. Taj proces se odvija u „uobičajenom režimu i sistematski“, ističe azerbejdžanska strana.

  Prema njihovim navodima, mere za jačanje sistema zaštite granice sprovode se na osnovu mapa koje definišu graničnu liniju između Jermenije i Azerbejdžana.

  „Od trenutka uspostavljanja nezavisnosti dve zemlje zbog poznatih razloga nisu imale državnu granicu i zbog toga govorimo o teškom tehničkom procesu koji je trenutno praćen nesuglasicama između strana“, ističe MIP Azerbejdžana.

  Takođe se navodi da je 12. maja u rejon poslato rukovodstvo Državne granične službe Azerbejdžana, vode se pregovori sa jermenskim graničarima.

  Ranije je jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo da su azerbejdžanski vojnici pokušali da pomaknu svoje položaje na teritorije gradova Vardenis i Sisijan na jugu Jermenije, što Jerevan smatra provokacijom. Pašinjan je rekao da procese koji se odvijaju na granici sa Azerbejdžanom ne bi trebalo smatrati demarkacijom. 

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Jermenija, granica, Azerbejdžan, Baku
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga