15:19 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1145
  Pratite nas

  Evropski savet usvojio je preporuku za ukidanje ograničenja za putovanja u EU za vakcinisane. Primena zavisi od zemalja članica pojednačno.

  Prema preporuci će biti dozvoljena neesencijalna putovanja građana trećih država u države u okviru evropskog bloka, ukoliko su primili vakcinu protiv virusa korone.

  Ako države članice prihvate dokaz o vakcinaciji kako bi ukinule ograničenja putovanja, poput testiranja ili karantina, u principu bi trebalo da ukinu ograničenja za neesencijalna putovanja za putnike iz trećih zemalja koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EMA najmanje 14 dana pre dolazak u neku državu članicu.

  Države članice bi takođe mogle da ukinu ograničenje za neesencijalna putovanja onima koji su primili neku od vakcina koje je odobrila SZO za hitnu upotrebu, najmanje 14 dana pre ulaska u tu državu članicu.

  "Ovaj amandman odgovara na tekuće kampanje vakcinacije uvođenjem određenih olakšica za vakcinisane osobe i ublažavanjem kriterijuma za ukidanje ograničenja za treće zemlje. Istovremeno, uzima u obzir moguće rizike koje predstavljaju nove varijante postavljanjem mehanizma za hitne kočnice da bi se brzo reagovalo na pojavu varijante od interesa ili zabrinutosti u trećoj zemlji".

  Da bi se ukinula ograničenja za neesencijalna putovanja za određenu treću zemlju, prema novim pravilima, broj slučajeva kovid-19 na 100.000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana povećan je sa 25 na 75.

  Tagovi:
  vakcinisanje, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga