00:44 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 234
  Pratite nas

  U Belgiji je u toku potraga za naoružanim vojnikom koji je u bekstvu nakon što je uputio pretnje javnim ličnostima, među kojima političarima i istaknutom virusologu.

  Belgijska vlada je vojnika Jurgena Koningsa označila kao potencijalnog ekstremistu.

  On je iz vojne kasarne uzeo četiri raketna bacača i drugo oružje pre nego što je nestao u ponedeljak. Poslednji put je viđen kako napušta svoj dom u provinciji Limburg, na severoistoku zemlje.

  Vlasti su opisale vojnika kao potencijalno izuzetno nasilnog ekstremistu koji zastupa krajnje desničarske stavove.

  On je navodno ostavio poruku u kojoj je naveo da se neće dobrovoljno predati jer „ne može više da živi u društvu gde su nam političari i virusolozi sve oduzeli“.

  Konings je proteklih nedelja uputio preteće poruke javnim ličnostima, među kojima i vodećem belgijskom virusologu Marku Van Ranstu.

  Van Ranst je nakon toga zajedno sa porodicom prebačen na bezbednu lokaciju.

  Belgijske snage bezbednosti tragaju za odbeglim vojnikom
  © AFP 2021 / KENZO TRIBOUILLARD
  Policija u šumi pronašla automobil odbeglog vojnika u kom je pronađeno oružje.

  Nekoliko sati posle pokrenute potrage, policija je u obližnjoj šumi pronašla Koningsov automobil u kom su bila četiri raketna bacača i veća količina municije. Veruje se da je 46-godišnji odbegli vojnik i dalje naoružan i da ima pancir.

  Lokalni mediji izveštavaju da u potrazi učestvuju i pripadnici policije i vojske koji su sa oklopnim vozilima tragali celu noć za Koningsom.

  ​Na video-snimcima i fotografijama vide se vojna vozila kako pristižu u nacionalni park gde je moguće da se Konings krije, piše RT.

  Vlasti su ogradile 112.000 hektara šume, locirane u blizini granice sa Holandijom. Nekoliko vojnih kasarni u toj oblasti je zatvoreno.

  Belgijski premijer Aleksandar De Kro objavio je da je Konings i ranije upućivao pretnje i da je neprihvatljivo da takav čovek ima pristup oružju. On je pozvao vojsku da obezbedi da se ovakvi incidenti ne ponove.

  Tagovi:
  potraga, pretnje, vojnik, Belgija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga