06:36 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2438
  Pratite nas

  Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je danas prava Izraela da se brani od raketnih napada iz Pojasa Gaze i istakla da Nemačka radi na prekidu oružanih napada. Merkelova je razgovarala telefonom s palestinskim liderom Mahmudom Abasom o trenutnom sukobu i oboje su se složili da podrže napore za postizanje prekida vatre

  "Zalažemo se za pravo Izraela na samoodbranu i zato je sasvim opravdano da Izrael preduzima masovne akcije. Ali s druge strane, želimo da doprinesemo diplomatskim pokušajima da se obezbedi dugoročna i održiva situacija u regionu", rekla je Merkelova u intervjuu za javni emiter VDR, prenosi Rojters.

  Kako se navodi, Merkelova je rekla da je Nemačka vodila politiku "nulte tolerancije" protiv antisemitizma, posle nekoliko napada na sinagoge koje su se poklopile sa borbama između Izraelaca i Palestinaca.

  Ona je istovremeno dodala da radi podsticanja primirja, svakako treba razgovarati i s palestinskom grupom Hamas, koja je na vlasti u Pojasu Gaze.

  "Naravno da i Hamas u nekom obliku mora biti uključen u razgovore, bez njih nema primirja", rekla je Angela Merkel na 23. evropskom forumu javnog servisa Vestdojče Rundfunk u Kelnu.

  Ona je rekla da Evropska unija kroz transatlantsku saradnju želi da doprinese da se stvori situacija koja bi omogućila primirje.

  Merkelova je dodala da su Egipat i ostale arapske zemlje važne u ovom procesu zbog toga što raspolažu "odgovarajućim kanalima" preko kojih je moguće ostvariti kontakt s Hamasom, kojeg EU tretira kao terorističku organizaciju.

  Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas boravi danas u Izraelu i Palestinskim područjima gde vodi razgovore s obe strane s ciljem postizanja obustave napada.

  On je prvi visoki evropski zvaničnik koji je posetio taj region od početka eskalacije nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

  "Sve što radimo mora se gledati u kontekstu napora Amerikanaca i drugih evropskih zemalja, sami nećemo biti odlučujući faktor", upozorila je s tim u vezi Merkelova, preneo je Tanjug.

  Merkelova i Abas podržali napore za postizanje prekida vatre

  Merkelova je razgovarala danas telefonom sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom o trenutnom sukobu na Bliskom istoku, pri čemu su se oboje složili da podrže napore za postizanje prekida vatre, rekao je portparol Merkelove.

  "Merkelova i predsednik Abas složili su se da inicijative za brzi prekid vatre treba dalje podržati", naveo je portparol u saopštenju, preneo je Rojters.

  Nemačka kancelarka je, takođe, istakla pravo Izraela na samoodbranu u situaciji raketnih napada iz Pojasa Gaze, navodi se u saopštenju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Izrael, Gaza, Angela Merkel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga