03:16 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 260
  Pratite nas

  Beloruski kontrolori za vazdušni saobraćaj nisu mogli da primoraju pretnjama posadu aviona kompanije „Rajan er“ da sleti u Minsk, već su samo dali preporuke, izjavio je za Sputnjik zamenik generalnog direktora beloruske državne navigacione službe za vazdušni saobraćaj „Belaeronavigacija“ Oleg Kazjučic.

  „Dispečeri nemaju takva ovlašćenja. Beloruski dispečeri nemaju mogućnost da primoraju posadu da donese neku odluku, posada sama donosi odluku. Dispečeri mogu samo da preporučuju, jer je avion u našoj zoni odgovornosti (dok preleće iznad Belorusije), ali ne i da ih primoraju, tim pre pretnjama i nekakvim banditskim metodama“, istakao je sagovornik agencije.

  On je dodao da beloruski organi za vazdušni saobraćaj za sada ne osećaju smanjenje saobraćaja nakon incidenta sa avionom „Rajan era“ i za sada nisu dobili obaveštenja od avio-kompanija o prekidu tranzitnih preletanja preko vazdušnog prostora Belorusije.

  „Sve je normalno, ne osećamo (smanjenje vazdušnog saobraćaja)“, rekao je Kazjučic.

  Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

  Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

  Ranije je šef Odbora za spoljne poslove američkog senata Bob Menendez, zajedno sa kolegama iz Češke, Letonije, Nemačke, Litvanije, Irske, Poljske i Velike Britanije, izdao saopštenje povodom incidenta sa prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsk, između ostalog, pozivajući da se zabrane svi letovi iznad Belorusije.

  Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga