06:38 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1045
  Pratite nas

  Direktor irske avio-kompanije „Rajan er“ Majkl O'Liri tvrdi da je incident sa avionom kompanije, koji je u nedelju preusmeren u Minsk, bila otmica izvedena uz podršku države.

  „To je bio slučaj otmice koju je podržala vlada... piraterije uz podršku države“, rekao je O'Liri za radio stanicu „Njuztok“. Istovremeno, primetio je da još uvek ne može detaljno da govori o incidentu, jer se ovom pričom trenutno bave vlasti Evropske unije i NATO.

  „Ispitujemo našu posadu koja je tokom šest sati uradila fenomenalan posao odvođenja ovog aviona i gotovo svih putnika iz Minska“, rekao je šef kompanije.

  Prema njegovim rečima, incident je bio „veoma zastrašujuć“ za putnike i posadu, jer su se nalazili pod naoružanom stražom, a torbe su im pretresane.

  Direktor kompanije tvrdi i da su se u avionu kompanije nalazili agenti beloruskog KGB-a.

  „Smatramo da je na aerodrom (sa leta) sišlo još nekoliko agenata KGB-a“, precizirao je O'Liri.

  Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

  Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

  Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

  Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  prinudno sletanje, Avion, incident, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga