17:47 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 451
  Pratite nas

  Portparol Ministarstva inostranih poslova Belorusije Anatalij Glaz smatra da se incident sa avionom „Rajan era“ politizuje. On je ukazao na to da Zapad „užurbano iznosi ratoborna saopštenja“ u vezi sa tim događajem, čime „direktno zaoštrava situaciju“.

  „Iznenađuje žurba za otvoreno ratobornim izjavama brojnih zemalja evropskih struktura. Situacija se direktno i očigledno zaoštrava. U toku je njena namerna politizacija, čuju se optužbe koje ničim nisu potkrepljene, lepe se etikete“, rekao je portparol beloruskog MIP-a.

  U isto vreme, nema nikakve vidne želje da se situacija sa avionom, koji je prinudno sleteo u Minsk nakon saopštenja da se u njemu možda nalazi bomba, objektivno razreši, primetio je on.

  „Umesto toga, istog trena su ponovo iznete parole o sankcijama“, skrenuo je pažnju Glaz.

  Među putnicima je, podsetimo, bio i osnivač opozicionog kanala na Telegramu „Neksta“, Roman Protasevič, koji je odmah uhapšen na aerodromu. On je optužen, između ostalog, za „organizaciju masovnih nemira“ u Belorusiji. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Belorusije, za pratnju putničkog aviona bio je podignut MiG-29.

  S tim u vezi, portparol je naglasio da su postupci posade aviona, koja je odgovorna za živote putnika, bili u potpunosti opravdani.

  „Taj incident bi, pre svega, trebalo sagledati sa tog stanovništa, stanovništa bezbednosti koja je u potpunosti osigurana zahvaljujući zajedničkim naporima“, apelovao je Glaz.

  Potezi Minsk u skladu sa međunarodnim normama

  Istovremeno, ocenio je da su postupci beloruskih vlasti prilikom incidenta sa avionom „Rajan era“ bili u skladu sa međunarodnim standardima i dodao da je Minsk spreman da primi eksperte kako bi se isključile insinuacije.

  Prema njegovim rečima, beloruska strana je uvek odgovorno pristupala i pristupa poštovanju tih normi.

  „To prepoznaju i odgovarajući regulatori u vazduhoplovnom sektoru. Štaviše, uveren sam da smo po datom pitanju u stanju da garantujemo potpunu transparentnost, da primimo eksperte ukoliko je potrebno i pokažemo sve materijale kako bismo isključili insinuacije“, istakao je portparol.

  Inače, praksa prinudnih sletanja aviona odvijala se i ranije. Najupečatljiviji slučaj se desio 2013. godine kada je avion bivšeg predsednika Bolivije Eva Moralesa bio primoran da se prizemlji u Beču. Razlog za to su bile glasine da se u avionu, zajedno sa Moralesom, nalazio i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je optužen u Sjedinjenim Američkim Državama za odavanje državnih tajni.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rajaner, Zapad, ministarstvo, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga