10:49 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  6045
  Pratite nas

  Poslanik evropskog parlamenta i šef delegacije za odnose sa Belorusijom Robert Bedron izjavio je da bi u incident sa avionom kompanije „Rajan er“ u Minsku mogli biti umešani Rusi. Međutim, on je dodao da ove informacije nisu potvrđene.

  „Želeo bih da sa vama podelim informacije koje stižu do nas – do Evropskog parlamenta, koje još uvek nisu do kraja potvrđene. Izgleda da su Romana Protaseviča pratili agenti KGB-a. Verovatno je da je Roman protasevič već odavno pod lupom obaveštajnih službi Belorusije i Rusije“, rekao je Bedron novinarima.

  „Iz naših podataka proizilazi da su agenti KGB-a bili u avionu i napustili ga nakon sletanja u Minsk. To su, između ostalog, državljani Rusije koji su ostali u Minsku nakon sletanja. Na to ukazuje mnogo informacija. To još treba precizirati, diplomatske službe Evropske unije proučavaju ovo pitanje“, dodao je parlamentarac.

  Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

  Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

  Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

  Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  EU, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga