02:20 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1381
  Pratite nas

  Potvrđenih podataka o ulozi Rusije u incidentu sa prinudnim sletanjem aviona „Rajanera“ nema i zbog toga na samitu Evropski savet nije davao ocenu u vezi s tim, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

  „Nije bilo potvrđenih informacija o ulozi Rusije i zbog toga nismo davali nikakvu ocenu u vezi s tim. Ukoliko budem razgovarala sa ruskim predsednikom ta tema će biti deo agende ali ne treba da polazimo od pretpostavki. Poznato je da Rusija i Belorusija imaju tesne veze, ali nema potvrde o umešanosti u ovaj incident“, rekla je ona.

  Merkelova je dodala da je tokom samita pozvala na dijalog s Rusijom.

  „Moguće je imati različita mišljenja, ali u isto vreme i razgovarati i susretati se. Ja to radim s ruskim predsednikom. Juče sam tokom diskusije o Rusiji takođe pozvala da tako radimo i kao EU u celini, jer naše evropske interese možemo bolje da prezentujemo u razgovoru s ruskim liderom nego što bi to uradio američki predsednik“, kazala je.

  Merkelova je ujedno i pozitivno ocenila najavu susreta ruskog i američkog predsednika.

  Nemačka kancelarka se dotakla i pitanja gasovoda „Severni tok 2“ rekavši da će sa Amerikom biti još razgovora na temu tog projekta.

  „Podržali smo odluku o odustajanju od dela sankcija protiv gasovoda jer ja se u svakom slučaju protivim ekstrateritorijalnim sankcijama ma gde da se uvode. Već odavno u energetskom smislu ne zavisimo jednostrano od Rusije ali odnosi sa Rusijom u toj sferi su veoma jaki“, zaključila je Merkelova.

  Ni Vašington ne smatra da je Rusija imala ulogu u incidentu

  „Amerika ne smatra da je Rusija na bilo koji način umešana u incident sa letom avionom „Rajanera“, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

  „Ne mislimo da se tako nešto dogodilo“, rekla je ona novinarima na pitanje da li u Vašingtonu smatraju da je Rusija ima neku ulogu u onome što se desilo u Minsku.

  Istovremeno je rekla da američka administracija razmatra sve moguće opcije kada je reč o rekaciji na incident, uključujući sankcije.

  „Predsednik je naložio svom timu da u tesnoj saradnji sa EU, ostalim saveznicima i međunarodnim organizacijama doprinesu kako bi režim Aleksandra Lukašenka snosio odgovornost, uključujući sankcije“, rekla je Psaki.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  prinudno sletanje, Rajaner, Angela Merkel, Belorusija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga