04:39 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 629
  Pratite nas

  Zbog poboljšanja epidemiološke situacije i napretka kampanje vakcinacije u Evropskoj uniji, Evropska komisija predložila je državama članicama da postepeno popuštaju putne restrikcije, sa fokusom na nosioce EU digitalnog kovid sertifikata.

  "Potpuno vakcinisane osobe koje imaju sertifikate o vakcinaciji u skladu sa EU digitalnim kovid sertifikatom treba da budu izuzete od testiranja ili karantina u vezi sa putovanjem 14 dana nakon što su primile poslednju dozu. Ovo takođe treba da obuhvati oporavljene osobe koje su primile jednu dozu vakcine od dve doze", navodi se u današnjem predlogu Komisije.

  Predlaže se i da osobe koje su preležale Kovid-19 infekciju, a koje poseduju sertifikate o vakcinaciji u skladu sa EU digitalnim sertifikatom, treba da budu izuzeta od testiranja ili karantina vezanih za putovanja tokom prvih 180 dana nakon pozitivnog PCR testa.

  Osobe sa važećim sertifikatom o testiranju u skladu sa EU digitalnim sertifikatom treba da budu izuzete od mogućih zahteva za karantin, a Komisija predlaže standardni period važenja za testove: 72 sata za PCR testove i 48 sati za brze testove antigena.

  "Danas predlažemo da države članice koordinišu ovo postepeno ukidanje ograničenja slobodnog kretanja, uzimajući u obzir naš novi zajednički alat, EU digitalni kovid sertifikat. Sada očekujemo od država članica da najbolje iskoriste ovaj instrument i preporuku da se svima omogući ponovno slobodno i sigurno kretanje", izjavio je komesar za pravdu, Didije Rejnders.

  Komisija poziva države članice da iskoriste postojeće mogućnosti u skladu sa nacionalnim zakonima i da započnu sa izdavanjem EU digitalnih kovid sertifikata još pre stupanja na snagu osnovne uredbe 1. jula.

  Komisija je pozvala i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti da prilagodi svoju "epidemiološku mapu" u odnosu na nove pragove i napredak u vakcinaciji.

  Države članice bi, prema predlogu Komisije, trebalo ponovo da uvedu putne mere za vakcinisane i oporavljene osobe ako se epidemiološka situacija brzo pogorša ili ako je zabeležena značajno širenje zabrinjavajućih ili interesantnih verzija.

  Tagovi:
  kovid pasoši, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga