22:53 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  11100
  Pratite nas

  Berlin i Pariz najoštrije osuđuju postupke beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka prema civilnom društvu u zemlji i uvodiće ciljane sankcije, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka saveta ministara Nemačke i Francuske.

  „Sankcije su ispravne i neophodne. Situacija je alarmantna i to neće promeniti sastanak predsednika Lukašenka i predsednika Vladimira Putina u Sočiju“, rekla je Merkelova.

  S tim u vezi, ona je ocenila da se sastanak Putina i Lukašenka neće odraziti na sankcije usvojene u EU. Kancelarka smatra da je EU „vrlo brzo i združeno najavio neophodne sankcije“ protiv beloruskih vlasti.

  Ona je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Makronom saopštila da je nemačko-francuski savet ministara razmotrio odnose sa Rusijom, situaciju u Belorusiji, kao i dalji rad u vezi sa „normandijskim formatom“.

  Prema rečima Merkelove, „normandijski format“ za regulisanje situacije u Ukrajini ne zavisi od dešavanja u Belorusiji bez obzira na to što se sporazumi, na kojima se zasnivaju pregovori, nazivaju „Minski“.

  „Mislim da 'normandijski format' ne zavisi od toga što se događa u Belorusiji. Najoštrije osuđujemo to što beloruski predsednik radi sa svojim civilnim društvom i opozicijom. To ni na koji način nije u skladu sa našim standardima. Uvodićemo sankcije vrlo ciljano“, rekla je ona novinarima i Berlinu.

  Međutim, taj format bi trebalo da nastavi sa radom uprkos tome što se napredak u okviru tog pregovaračkog procesa odvija veoma otežano, ocenila je Merkelova.

  Makron: Najkorisniji potez EU bio uvođenje sankcija Minsku

  Istovremeno, predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da ne vidi ništa korisnije za rešavanje ukrajinske krize od „normandijskog formata“ i saopštio da je postignut dogovor sa Moskvom i Kijevom o održavanju rasprave na nivou ministara.

  „Naša želja je da imamo korisne rezultate za budući samit šefova država i vlada. Stoga smo se, prema dogovoru sa predsednikom Putinom, sa kojim smo razgovarali pre nekoliko nedelja, i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, sa kojim smo takođe pregovarali, dogovorili da održimo buduće diskusije na ministarskom nivou“, objasnio je Makron nakon sastanka.

  Kako je rekao, te rasprave bi mogle da omoguće da se zabeleži napredak koji može biti ostvaren na nivou šefova država i vlada.

  „Ne vidim šta je korisnije mogla da uradi Evropa osim brzog uvođenja sankcija, kao što smo i učinili kao odgovor na neprihvatljivu odluku Belorusije. I ne vidim šta možemo korisnije da uradimo od 'normandijskog formata' i napretka postignutog poslednjih meseci u vezi sa ukrajinskom krizom“, izjavio je predsednik.

  Nemačka i Francuska: Fokus na dijalogu sa Rusijom

  U saopštenju objavljenom nakon sastanka saveta ministara obeju zemalja navodi se da Berlin i Pariz nameravaju da se usredsrede na nastavak dijaloga sa Moskvom i da rade u oblastima od zajedničkih interesa.

  „Potvrđujemo želju da nastavimo dijalog sa Rusijom na osnovu opštih principa EU, kao i da konkretnije razmotrimo neke sfere od zajedničkih interesa“, navedeno je u tekstu dokumenta.

  Strane su dodale da „nerazjašnjenja pitanja u vezi sa Rusijom, uključujući i destabilišuće akcije i ponovna kršenja međunarodnog prava, komplikuju naše odnose i zahtevaju odlučan odgovor“.

  Podsetimo, u Berlinu je u ponedeljak održan nemačko-francuski savet ministara.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sankcije, Pariz, Berlin, osuda, Aleksandar Lukašenko, Belorusija, Angela Merkel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga