01:37 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  72164
  Pratite nas

  Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je stvaranje prave savezne države Rusije i Belorusije opasno za Ukrajinu.

  „Moguća su i iznenađenja iz drugih pravaca. Danas imamo veoma opasnu situaciju u Belorusiji na našoj severnoj granici. Danas je tamo vojska pod komandom beloruskog režima. Ali vidimo kako Rusija i Belorusija rade na međusobnim sporazumima. Možda bi mogli tamo da uključe odbranu i tada bi te države mogle da izvrše ozbiljan pritisak na nas. Tada bi Rusija dobila kontrolu nad beloruskim oružanim snagama. S te strane takođe vidimo pretnje za sebe – sve do (stvaranja) stvarne Savezne države između Rusije i Belorusije“, rekao je Zelenski za nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“.

  Nabavka oružja

  Zelenski je takođe saopštio da bi želeo da Ukrajina od Nemačke dobije oružje, a pre svega automatske puške i radio-opremu.

  Automatske puške, audio oprema – i mnogo drugog“, odgovorio je Zelenski na odgovarajuće pitanje. „Od Amerikanaca smo dobili džipove ‘hamer’, a Nemačka je vodeća zemlja u proizvodnji oklopnih vojnih vozila“, dodao je on.

  O „normandijskom formatu“

  Predsednik Ukrajine ponovo je izjavio da je potrebno stvaranje novog pregovaračkog formata za regulisanje situacije u zemlji.

  „‘Normandijski format’ i njegove teme u tom slučaju bi postali deo ove konstrukcije“, konstatovao je Zelenski.

  On je objasnio da „‘normandijski format’ pregovara samo o istočnoj Ukrajini“. „Tamo nema govora ni o Krimu, ni o gasovodu (Severni tok 2), ni o garancijama bezbednosti“, zaključio je ukrajinski predsednik.

  „Tamo se ne radi o našem članstvu u NATO-u ili o našem partnerstvu sa Alijansom“, dodao je on i istakao da su u „normandijskom formatu“ učinjeni „važni koraci napred“.

  On, međutim, smatra da je u njemu odabrana strategija „oprezne diplomatije“, a da se svi učesnici „plaše da nazovu Rusiju stranom u sukobu“.

  Zelenski je istovremeno izrazio zabrinutost da će se situacija u Donbasu pogoršati i da bi moglo, navodno, doći do „blickriga“ i širenja privremeno okupiranih teritorija (od snaga Donjecke i Luganske narodne republike) do administrativnih granica Donjecke i Luganske oblasti“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  normandijski format, Belorusija, Rusija, Vladimir Zelenski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga