00:09 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 75
  Pratite nas

  Evropsko javno tužilaštvo, zaduženo za sprovođenje krivičnih istraga i gonjenja zbog zloupotreba budžeta EU, danas je zvanično počelo sa radom.

  U pitanju je prvo nadnacionalno evropsko javno tužilaštvo, sa sedištem u Luksemburgu, na čijem se čelu EU javni tužilac, Laura Koveši.

  Pored glavnog javnog tužioca, delegirana su i 22 evropska tužioca, koji se nalaze u državama članicama koje učestvuju u ovoj pojačanoj saradnji.

  Povodom početka rada, Laura Koveši je istakla da je u pitanju ogromna odgovornost koja će direktno uticati na fundamentalna prava građana Evrope.

  „Mi smo prvi stvarno efikasan instrument za odbranu vladavine prava u EU. Naš uspeh je pitanje kredibiliteta EU“, poručila je Laura Koveši.

  Evropsko javno tužilaštvo zaduženo je za sprovođenje krivičnih istraga i gonjenja u slučajevima prevara koje se odnose na javne rashode i prihode, prevara u vezi sa PDV-om (ako uključuje dve ili više država članica i vredi najmanje 10 miliona evra), pranja novca od imovine proistekle iz obmanjivanja budžeta EU, aktivne i pasivne korupcije ili prisvajanja koje utiču na finansijske interese EU, kao i učešća u zločinačkoj organizaciji ako je fokus njenih aktivnosti vršenje krivičnih dela protiv budžeta EU.

  U Briselu navode da će to tužilaštvo sprovoditi istrage i gonjenja u potpunosti nezavisno od Evropski komisije, drugih institucija i tela EU, kao i od država članica.

  Dopuniće rad i sarađivati sa drugim telima i agencijama EU, kao što su OLAF, Evrodžast i Evropol, kao i sa nadležnim organima država članica koji ne učestvuju u evropskom tužilaštvu.

  Očekuje se da će Evropsko javno tužilaštvo istraživati približno 3.000 slučajeva godišnje, preneo je Tanjug.

  Tagovi:
  istraga, zloupotreba, budžet, tužilaštvo, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga