10:03 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 1792
  Pratite nas

  Osnivač Telegram kanala „Neksta“ Roman Protasevič rekao je u intervju za belorusku televiziju ONT da su pokrovitelji kanala planirali da pređu na „rusku agendu“ nakon što utihnu protesti u Belorusiji.

  Kako je rekao, razgovaralo se o tome da možda treba napraviti poseban kanal za Rusiju.

  „Sa aspekta medijskog poslovanja u tome nema ničeg čudnog… Ali prebacivati najvažniji kanal na rusku agendu? Za mene je to i sada velika zagonetka“, rekao je Protasevič.

  Protasevič je u intervjuu priznao i da je 2014. godine bio u bataljonu „Azov“ u Donbasu, ali ne i u zoni borbenih dejstava.

  Nada se da ga beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko neće predati vlastima samoproglašene Luganske Narodne Republike, gde je Tužilaštvo ustanovilo da je učestvovao u akcijama tokom kojih je otvarana vatra na civile.

  Podsetimo, u LNR „Azov“ smatraju terorističkom jedinicom.

  Za posetu Donbasu je rekao: „To je bila moja najveća greška u životu.“

  Za Lukašenka je rekao da ga je u početku kritikovao, ali da je, što se više udubljivao u politiku, sve jasnije shvatao da mnoge stvari zbog kojih su ga napadali predstavljaju pokušaj vršenja pritisaka.

  Protasevič je priveden nakon incidenta sa prinudnim sletanjem aviona "Rajaner" 23. maja.

  Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

  Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

  Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

  Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

  Tagovi:
  Rusija, bloger, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga