22:49 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 61
  Pratite nas

  Bugarski MiG-29 koji se juče tokom vežbi srušio u Crno more bio je tehnički ispravan, izjavio je ministar odbrane Bugarske Georgi Panajotov u emisiji Bugarske nacionalne televizije.

  „Lovac je bio održavan i do početka leta je bio tehnički ispravan“, izjavio je Panajotov.

  On je rekao da bugarski MiG-29 održava proizvođač, odnosno ruska kompanija „MiG“ i da ugovor ističe u proleće 2022. godine. Prema njegovim rečima, Bugarska je poslednji put dugo čekala da proizvođač potpiše obnavljanje polise osiguranja, ali takvi problemi se ne odnose na kvalitet remonta.

  „Nije lako raditi sa kompanijom ‘MiG’, ali u njihov kvalitet rada ne sumnjam“, izjavio je Panajotov.

  Ministar je opovrgao i mogućnost neispravnosti raketa kojima je lovac bio naoružan.

  „Može se desiti da ne radi neki mehanizam, ali to se događa i sa novom tehnikom. Ali tvrdnja da se MiG-29 srušio zbog tehničke neispravnosti nije istinita“, izjavio je Panajotov.

  On je dodao da su osnovni problemi bugarskog ratnog vazduhoplovstva u održavanju aviona i helikoptera, a razlog je nedovoljno detaljno napisani uslovi ugovora. Prema rečima Panajotova, to se isto dogodilo i sa održavanjem čehoslovačkih aviona za obuku L-39.

  „Njihovo održavanje je u praksi prekinuto, jer kompanija-izvršilac ugovora ne ispunjava svoje obaveze. Trenutno se sudimo sa njima. Avioni se moraju koristiti, ali ih ne koristimo, jer ne lete“, izjavio je Panajotov.

  Spasilačke ekipe pronašle biološki materijal 

  Načelnik bugarske odbrane Emil Eftimov je naveo da su tokom spasilačke operacije u Crnom moru pronađeni delovi lovca i biološki materijal.

  „Nažalost, moram da potvrdim da je među pronađenim delovima otkriven biološki materijal koji je poslat na DNK analizu“, izjavio je Eftimov na pres konferenciji.

  Spasilačke ekipe trenutno traže crnu kutiju, što će pomoći da se otkrije uzrok incidenta i omogući nastavak letova Ratnog vazduhoplovstva.

  Komandant bugarske mornarice Kiril Mihajlov dodao je da minolovci i korvete nastavljaju sa potragom. U operaciju su uključene i privatne kompanije koje su želele da pomognu mornarici.

  „Svi znaju da je morska sredina veoma agresivna i nije poželjno da se crna kutija dugo nalazi u vodi. Što je brže pronađemo, to su veće šanse da se otkrije razlog incidenta“, izjavio je Mihajlov.

  Podsetimo, bugarski Mig-29 srušio 9. juna tokom vežbe iznad Crnog mora tokom vežbe „Šabla 2021“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  crna kutija, Crno more, avion, Bugarska, MiG-29
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga