01:47 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1043
  Pratite nas

  Evropski parlament je većinom glasova usvojio rezoluciju o Belorusiji, koja poziva na široke sektorske sankcije, ali i na istragu „uloge Rusije“ u incidentu s prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku.

  Za dokument je glasalo 626 poslanika, 16 je bilo protiv, a 36 uzdržanih.

  U nacrtu rezolucije koji je juče objavljen navodi se da ekonomske sankcije protiv Minska treba da pogode sektor proizvodnje i prerade nafte, čeličane, drvnoprerađivački sektor.

  „Evropski parlament poziva Savet EU da što pre proširi spisak pravnih i fizičkih lica koja potpadaju pod sankcije EU na one koji su odgovorni za prinudno sletanje aviona kompanije ‘Rajan er’, privođenje Romana Protaseviča i Sofije Sapegi

  Poslanici su istakli da bi evropske kompanije, uključujući i „Simens AG“ trebalo da prekinu saradnju sa beloruskim vlastima i bankama.

  Osim toga, preporučuje se da se privremeno obustavi učešće Minska u sistemu SVIFT.

  Odluke Evropskog parlamenta nisu obavezne za izvršavanje, ali su preporuka za zemlje-članice EU.

  Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

  Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Informacije o miniranju nije potvrđena. Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sankcije, Belorusija, Evropski parlament
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga