11:16 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  • Nojevi nadoknađuju nemogućnost letenja time što su najbrže trkačice među pticama na svetu.
  • Veruje se da Emu ptice datiraju još iz praistorije, od pre oko 80 miliona godina, i da su došle iz Australije. Aboridžini su za njih vezivali svoje postojanje.
  • Kazuar, kitnjasta ptica nalik noju, može se naći u šumama Papue Nove Gvineje i na okolnim ostrvima. Tokom istorije nije bio okružen grabljivcima (predatorima), pa samim tim što nije imao potrebu da beži, nema razvijenu sposobnost letenja.
  • Kormoran sa Galapagosa jedinstven je po tome što je jedini vrabac koji je izgubio sposobnost da leti.
  • Svi pingvini imaju telo u obliku torpeda i umesto širokih, dugih krila i repa pogodnog za let, imaju krute lopatice nalik perajima, čekinjast rep i široka stopala koja ima omogućavaju da „lete“ pod vodom.
  • Kakapo ili sova papagaj jedan je od najređih i najvećih papagaja na svetu. Živi na Novom Zelandu, a može da teži čak četiri kilograma.
  • Oklandska patka se može naći na Oklandskim ostrvima, južno od Novog Zelanda. Krila ove ptice su veoma mala i one zato ne mogu da lete.
  • Nandu je južnoamerička vrsta ptice trkačice i može se naći u Argentini i Brazilu. Ova ptica koristi svoja krila za ravnotežu i promenu pravca kada trči.
  © Flickr / Benh Lieu Song
  Nojevi nadoknađuju nemogućnost letenja time što su najbrže trkačice među pticama na svetu.

  Ptice koje ne lete su prilično retke i svaka od njih ima jedinstvene i povremeno ekscentrične navike. One svoja krila koriste za održavanje ravnoteže, promenu pravca kada trče i kako bi oterale predatore silovitim lepetanjem.

  Ptice koje ne lete su prilično retke i svaka od njih ima jedinstvene i povremeno ekscentrične navike. One svoja krila koriste za održavanje ravnoteže, promenu pravca kada trče i kako bi oterale predatore silovitim lepetanjem.

  Tagovi:
  neletači, ptice
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još