18:50 25 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  • Lenjinov vrh prostire se na 7.134 metara u provinciji Gorno-Badahšan
  • Kirgistanski noćni prizor viđen kroz objektiv holandskog fotografa.
  • Pogled na Lenjinov vrh, koji se nalazi na granici Kirgistana i Tadžikistana i koji je druga najviša tačka obe zemlje.
  • Oko 80 odsto površine države čine planine visoke preko 1.500 metara, a skoro polovina njih je visoka preko 3.000 metara.
  • Lenjinov vrh ima daleko više uspona nego bilo koji vrh od 7000 metara ili više, a svake godine stotine planinara stignu do vrha.
  • Zbog dominantnog planinskog terena u državi, manje od 8 odsto zemljišta se obrađuje, a obradivo zemljište je skoncentrisano u severnim nizijama i u džepovima doline Fergana.
  • Varošica Sari-Taš, koja iako ima samo nekoliko kafića i prodavnica, benzinsku stanicu i pet hostela, to je važan saobraćajni čvor koji povezuje Kinu, Kirgistan i Tadžikistan.
  • Kirgistan ima velike rezerve ruda metala, među kojima su zlato i retki metali.
  • Većina stanovništva koncentrisana je u planinskim kotlinama i pograničnim područjima, koja se nastavljaju na nizije i prigorja u susednim državama.
  • Raspad Sovjetskog Saveza teško je pogodio kirgistansku privredu. Glavni sektori su poljoprivreda i rudarstvo. Izvozi se i električna energija proizvedena u hidroelektranama.
  • U 2013. i 2014. godini, energetski sektor je primio najveću količinu finansija za razvoj zaštite od klimatskih promena.
  • Pisana istorija Kirgistana stara je preko 2000 godina i obuhvata različite kulture i carstva. Iako geografski izolovan svojim visoko planinskim terenom, koji je pomogao očuvanju drevne kulture, Kirgistan se nalazio na raskršću nekoliko velikih civilizacija kao deo Puta svile i drugih komercijalnih i kulturnih puteva.
  • Iako dugo nastanjen nizom nezavisnih plemena i klanova, Kirgistan je povremeno bio pod stranom dominacijom i stekao suverenitet kao nacionalna država nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.
  • Među zemljama Istočne Evrope i Centralne Azije, Kirgistan je treći najranjiviji posledicama klimatskih promena, kao što su promene u vremenskim obrascima koji bi mogli dovesti do produženih perioda padavina i suša.
  • Budući da se Kirgistan nalazi u planinskom regionu, zemlja je osetljiva na klimatske rizike kao što su poplave, klizišta, lavine, snežne oluje itd.
  • Promene u ekološkim zonama mogu prouzrokovati veće ugroženosti biljaka i nemogućnost određenih biljnih vrsta da se prilagode novim klimatskim uslovima, čime se stvara mogućnost gubitka šumskih resursa, kao što su ogrevno drvo, voće i lekovito bilje.
  Lenjinov vrh prostire se na 7.134 metara u provinciji Gorno-Badahšan

  Talentovani fotograf Albert Dros iz Holandije posetio je Kirgistan i napravio seriju sjajnih fotografija. Niz predela pod nazivom „Kirgistan – lepota juga“ pokazuje neverovatnu prirodu ove zemlje.

  „Kada sam prvi put bio u Kirgistanu, nisam video mnogo. Drugi put sam otišao na južnu obalu, gde sam video divne kanjone. Ovaj put sam odlučio da otkrijem južnu republiku za sebe“, napisao je Albert Dros na svojoj veb-stranici.

  Niz predela pod nazivom „Kirgistan – lepota juga“ pokazuje neverovatnu prirodu ove zemlje.

  Kako kaže Holanđanin, tokom putovanja oko Oszinskog regiona video je Lenjinov vrh, obišao rezervat Arslanbob i jezero Sara-Čelek. Pored toga, fotograf je snimio nekoliko slika u blizini Biškeka. Njegove impresije dočaravaju magične fotografije koje su u našoj galeriji.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga

  Učitaj još fotografija

  • Last update: 22:14 23.08.2019
   22:14 23.08.2019

   Epoha pre interneta: Kako su deca provodila leta u Sovjetskom savezu (foto)

   Pionirski kampovi, dečja takmičenja, različite sekcije i izložbe, kao i letovanje na selu — to su asocijacije na detinjstvo u SSSR-u i letnji raspust.

   19
  • Automobil Rols rojs šadou u Muzeju kraljevskih automobila u bivšoj rezidenciji iranskog šaha Muhameda Reze Pahlavija
   Last update: 14:46 23.08.2019
   14:46 23.08.2019

   Automobili poslednjeg iranskog monarha (foto)

   Svrgnuti iranski šah Mohamed Reza Pavlahi bio je poznat po svojoj strasti prema sportskim automobilima, a često je kasno noću učestvovao u trkama na putevima oko Teherana sa nekim od svojih luksuznih automobila.

  • Na uzvišici iznad grada – Karaulnoj gori nalazi se jedan od najpoznatijih simbola Krasnojarska – kapela Paraskeve Pjatnice, pokroviteljke grada. Upravo ta kapela se nalazi i na novčanici od 10 rubalja.
   Last update: 22:07 19.08.2019
   22:07 19.08.2019

   Metropola koja deli Sibir na istočni i zapadni (foto)

   Krasnojarsk — grad u samom centru Rusije i prestonica Krasnojarskog kraja. Poznat je pre svega po prelepoj i moćnoj reci Jenisej, koja deli grad na dve obale – levu i desnu, a takođe geografski deli Sibir na zapadni i istočni.

   9
  • Prvi put se Stolbi pominju u knjigama tridesetih godina 18. veka, ali su tek u drugoj polovini 19. veka krasnojarski ljubitelji prirode počeli da posećuju ta mesta ne samo radi lova, nego i radi penjanja na stene.
   Last update: 22:08 17.08.2019
   22:08 17.08.2019

   Zemlja čudesnih stena: Krasnojarski Stolbi

   Na desnoj obali moćnog Jeniseja, na samoj granici sa Krasnojarskom, nalazi se jedan od najneobičnijih delova Sibira koji odavnina privlači pažnju ljudi. U knjigama su ga nazivali „zemljom čudesnih stena“, „krajem kamenih velikana“ i drugim poetičnim imenima. A geografi su ga ucrtali u karte i prosto nazvali — krasnojarski Stolbi.

   9