00:03 20 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  • Ovo je veoma otrovno veštačko jezero napravljeno da bi se u njega izbacivao pepeo iz obližnje elektrane koja radi na ugalj.
  • Iz termoelektrane upozoravaju da jezero nije bezbedno za plivanje.
  • Ovo jezero ima specifičnu boju zbog kalcijuma soli i drugih metalnih oksida iz elektrane.
  • Voda je prepuna hemikalija koje mogu izazvati ozbiljne probleme na koži, saopštili su iz sibirske kompanije za proizvodnju struje.
  • Nedavno je objavljeno da će na tom mestu biti postavljena 24-satna zaštita kako bi se sprečili pohodi na „ruske Maldive“.
  • Upozorenje je objavljeno velikim slovima. Kako kažu, najveći rizik je ukoliko se upadne u vodu tokom pravljenja selfija.
  • Mada su najavljene mere bezbednosti, ostaje pitanje da li će to zaustaviti smele sibirske blogere da prave selfije okruženi tako opasnom lepotom.
  • Jezero su nazvali „Ruski Maldivi“ zbog prelepih nijansi plave boje, koje se ne menjaju ni kad se nebo naoblači. Sve to na Instagramu zaista izgleda prelepo,
  • Mnogo Rusa organizuje izlete pored jezera.
  • Ljudi su uprkos upozorenju nastavili da dolaze na jezero i poziraju za Instagram - od slikanja na obali, do leškarenja na jednogoru na naduvanje.
  © AFP 2019 / Rostislav Netisov
  Ovo je veoma otrovno veštačko jezero napravljeno da bi se u njega izbacivao pepeo iz obližnje elektrane koja radi na ugalj.

  Neobično jezero u blizini termoelektrane u ruskom gradu Novosibirsku ima neverovatno plavu boju i podseća na daleke egzotične vode.

  Jezero u Novosibirsku koje je dobilo tirkiznu tropsku boju zbog deponovanja pepela iz obližnje elektrane privuklo je turiste širom sveta koji bi svojim objektivima da zabeleže ovaj fenomen.

  Pošto su prvi selfiji na jezeru postali virusni na društvenim medijima, mesto je nazvano „Ruski Maldivi“ i postalo je veoma popularno među „instagramerima“ iz cele Rusije.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga

  Učitaj još fotografija

  • Na uzvišici iznad grada – Karaulnoj gori nalazi se jedan od najpoznatijih simbola Krasnojarska – kapela Paraskeve Pjatnice, pokroviteljke grada. Upravo ta kapela se nalazi i na novčanici od 10 rubalja.
   Last update: 22:07 19.08.2019
   22:07 19.08.2019

   Metropola koja deli Sibir na istočni i zapadni (foto)

   Krasnojarsk — grad u samom centru Rusije i prestonica Krasnojarskog kraja. Poznat je pre svega po prelepoj i moćnoj reci Jenisej, koja deli grad na dve obale – levu i desnu, a takođe geografski deli Sibir na zapadni i istočni.

   9
  • Prvi put se Stolbi pominju u knjigama tridesetih godina 18. veka, ali su tek u drugoj polovini 19. veka krasnojarski ljubitelji prirode počeli da posećuju ta mesta ne samo radi lova, nego i radi penjanja na stene.
   Last update: 22:08 17.08.2019
   22:08 17.08.2019

   Zemlja čudesnih stena: Krasnojarski Stolbi

   Na desnoj obali moćnog Jeniseja, na samoj granici sa Krasnojarskom, nalazi se jedan od najneobičnijih delova Sibira koji odavnina privlači pažnju ljudi. U knjigama su ga nazivali „zemljom čudesnih stena“, „krajem kamenih velikana“ i drugim poetičnim imenima. A geografi su ga ucrtali u karte i prosto nazvali — krasnojarski Stolbi.

   9
  • Last update: 08:52 16.08.2019
   08:52 16.08.2019

   Zvezde tenkovskog biatlona: Žene na Međunarodnim vojnim igrama „Armija 2019“

   Tenkovski biatlon je vojno takmičenje, koje je organizovalo rusko Ministarstvo odbrane, kako bi poboljšalo veštine tenkovskih posada.

   10
  • Last update: 19:53 12.08.2019
   19:53 12.08.2019

   Letnja bajka na severu Rusije

   Sputnjik predstavlja bajkovite predele ruskog polarnog kruga.

   17