02:06 09 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  • Prvi put se Stolbi pominju u knjigama tridesetih godina 18. veka, ali su tek u drugoj polovini 19. veka krasnojarski ljubitelji prirode počeli da posećuju ta mesta ne samo radi lova, nego i radi penjanja na stene.
  • Kroz vekovnu borbu sa vodom, vetrovima i kolebanjima temperature usred tajge nastale su stene neobičnih oblika, a skoro svaka od njih ima svoje ime: Prva i Druga stena, Baba, Deda, Unuka, Lavlja vrata...
  • Prirodni rezervat ima 189 stena, različitih veličina i oblika. Visina stena je od 60 do 90 metara.
  • Stolbi su obavijeni brojnim legendama i tajnama, a postoji i verovanje da na Lavljim vratima treba pomisliti želju i dodirnuti stenu kako bi se ona ispunila. Postoji i legenda da će „viseći kamen“ pasti na onog ko je grešan, a stane ispod njega. Ipak, on vekovima nepomično stoji zaglavljen između dve stene.
  • Pre više od vek i po u krasnojarskom kraju pojavio se sociokulturološki fenomen – stolbizam, koji karakteriše penjanje po stenama bez ikakve opreme za alpinizam. Stolbisti svakodnevno osvajaju vrhove stena odakle puca prelep pogled na sibirska prostranstva i tvrde da je stolbizam način života.
  • Stolbi podjednako privlače turiste u svim godišnjim dobima. Čak 67 kilometara je ukupna dužina staza u turističkoj zoni.
  • Povremeno se dešava i da medvedi pređu u turističku zonu nacionalnog parka. Po pravilu, tada se rezervat iz bezbednosnih razloga zatvara za turiste.
  • Stolbi su omiljeno izletište Krasnojaraca, a ponekad samo vikendom najpopularnijom rutom „Centralnih stubova“, dužine sedam kilometara, prođe i po 20 hiljada posetilaca.
  • Stolbi su danas glavni brend Krasnojarska, pa njegove slike krase suvenire, magnete i razglednice Krasnojarskog kraja.
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Prvi put se Stolbi pominju u knjigama tridesetih godina 18. veka, ali su tek u drugoj polovini 19. veka krasnojarski ljubitelji prirode počeli da posećuju ta mesta ne samo radi lova, nego i radi penjanja na stene.

  Na desnoj obali moćnog Jeniseja, na samoj granici sa Krasnojarskom, nalazi se jedan od najneobičnijih delova Sibira koji odavnina privlači pažnju ljudi. U knjigama su ga nazivali „zemljom čudesnih stena“, „krajem kamenih velikana“ i drugim poetičnim imenima. A geografi su ga ucrtali u karte i prosto nazvali — krasnojarski Stolbi.

  Prirodni rezervat Stolbi je čudo koje je stvorila priroda. To je jedini rezervat u Rusiji koji je stvoren na inicijativu samih stanovnika u želji da sačuvaju živopisni kutak od varvarske seče šuma i vađenja prirodnog kamena.

  Stolbi su danas jedna od najinteresantnijih prirodnih znamenitosti Sibira i omiljeno mesto Krasnojaraca za aktivan odmor i rekreaciju.

  Ukupna površina prirodnog rezervata je ogromna — 47.219 hektara. Nacionalni park je podeljen na dva dela: jedan manji deo je namenjen za eksurzije i šetnje turista, a drugi deo su takozvani „divlji Stolbi“, koji predstavljaju duboku i opasnu tajgu, u kojoj obitavaju medvedi i druge divlje životinje.

  Ovaj prirodni rezervat je jedan od najposećenijih u Rusiji — samo prošle godine posetilo ga je više od 750 hiljada turista.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga

  Učitaj još

  • Last update: 10:05 08.12.2019
   10:05 08.12.2019

   Neprevaziđena ruska „trojka“ osvojila Torino

   Žensko finale Gran-prija u umetničkom klizanju u Torinu donelo je mnogo iznenađenja: četvorostruki flip Aleksandre Trusove, svetski rekord Aljone Kostorne i poslednje mesto Aline Zagitove.

   12
  • Pravljenje bačvi za konjak.
   Last update: 20:22 05.12.2019
   20:22 05.12.2019

   Otkrivamo tajnu jermenskog konjaka /foto/

   Veština pravljenja pića koje je posebno cenio Vinston Čerčil direktno zavisi od bačvi u kojima se čuva. Dopisnik Sputnjika je uspeo da zaviri tamo gde ne mogu svi da uđu — u prostorije gde se proizvodi ambalaža za legendarni „Ararat“.

   21
  • Morska vidra i iskrene emocije.

Fotografija „O, bože!“ fotografa Harija Vokera.
   Last update: 22:08 03.12.2019
   22:08 03.12.2019

   Najsmešnije fotografije divljih životinja

   Žiri jako zabavnog takmičenja „Komedi vajdlajf fotografi avords“ odabrao je najsmješnije fotografije divljih životinja 2019. godine.

   17
  • Avion akrobatskog tima ruskog vazduhoplovstva „Ruski vitezovi“
   Last update: 20:51 03.12.2019
   20:51 03.12.2019

   Ekskluzivno: Najbolje fotografije ruskih lovaca Su-57, Su-30 i MiG-29 u letu

   Fotografisanje borbene avijacije nije nimalo lak zadatak. Pogledajte kako to uspeva ruskom fotografu Pavlu Novikovu.

   11