14:04 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  • Na uzvišici iznad grada – Karaulnoj gori nalazi se jedan od najpoznatijih simbola Krasnojarska – kapela Paraskeve Pjatnice, pokroviteljke grada. Upravo ta kapela se nalazi i na novčanici od 10 rubalja.
  • Sa Karaulne gore otkriva se prelep pogled na grad. Svakog dana, tačno u podne, sa ovog mesta se ispaljuje pluton u znak sećanja na Kozake koji su štitili grad od napadača.
  • Duh starog Krasnojarska se najbolje može osetiti u Dom-muzeju Vasilija Surikova, pradede čuvenog ruskog režisera Nikite Mihalkova. To je kozačko domaćinstvo iz 19. i s početka 20. veka, sa porodičnom kućom, pomoćnim zgradama i nezaobilaznom ruskom banjom.
  • Krasnojarsk ima i muzej na vodi – Parobrod Svetog Nikole. U Krasnojarsk je ovim parobrodom stigao budući poslednji ruski car Nikolaj Drugi prilikom svog proputovanja iz Japana 1891. godine, dok se vođa Oktobarske revolucije Vladimir Lenjin našao na ovom brodu aprila 1897, nakon što je uhapšen za podsticanje pobune i proteran u Sibir na tri godine.
  • Među simbolima grada je Komunalni most, koji se nalazi na novčanici od 10 rubalja. Ovaj most, otvoren za saobraćaj 1961. godine, postao je ukras grada i proslavio se u svetu kao veličanstveni primerak tzv. kasnog staljinovog ampira.
  • Krasnojarsk nazivaju „gradom mostova“, ali i „gradom fontana“. U gradu se nalazi više od 150 fontana, a glavna među njima je kaskadna fontana „Reke Sibira“ u centru grada, koja predstavlja reku Jenisej i i još sedam manjih reka koje protiču kroz Krasnojarski kraj.
  • U centru grada nalazi se i sat-kula Big ben, nalik onoj u Londonu. Krasnojarsk je drugi grad u Rusiji, posle Moskve, u kome se pojavio pravi toranj sa satom.
  • Morževanje, odnosno tradicija uranjanja ili kupanja u ledenim rekama u Rusiji postoji već vekovima, a u sibirski grad Krasnojarsk je rekorder u svetu po broju morževa – ima ih više od 500.
  • Ulicama Krasnojarska prosto treba prošetati da bi se osetio duh grada. U svakom kutku se može pronaći nešto zanimljivo. Ili, prosto se treba spustiti na obalu i uživati u pogledu na Jenisej.
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Na uzvišici iznad grada – Karaulnoj gori nalazi se jedan od najpoznatijih simbola Krasnojarska – kapela Paraskeve Pjatnice, pokroviteljke grada. Upravo ta kapela se nalazi i na novčanici od 10 rubalja.

  Krasnojarsk — grad u samom centru Rusije i prestonica Krasnojarskog kraja. Poznat je, pre svega, po prelepoj i moćnoj reci Jenisej, koja deli grad na dve obale — levu i desnu, a takođe, geografski deli Sibir na zapadni i istočni.

  Od Moskve ga deli više od četiri hiljade kilometara i skoro pet časova leta avionom. Transsibirskom železnicom se iz prestonice Rusije do ovog grada može stići za nešto više od 60 časova.

  Grad je podignut 1628. godine, između reka Jenisej i Kači, i to zahvaljujući izgradnji odbrambene tvrđave, koja je štitila grad Jenisejsk od napada nomada. Danas je to veliki industrijski, naučni i kulturni centar Rusije. Sa više od milion stanovnika, Krasnojarsk je i jedan od najvećih gradova Rusije.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još