08:19 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  • Žena sa maskom glasa na biračkom mestu naselju Ugdan, Zabajkalski kraj, Rusija.
  • U informativnom centru Centralne izborne komisije Rusije u Moskvi.
  • Građani Ruske Federacije glasaju o odobravanju izmena i dopuna Ustava Rusije na biračkom mestu u Ambasadi Rusije u Španiji.
  © Sputnik / Alexei Druzhinin
  Predsednik Vladimir Putin tokom glasanja o izmenama i dopunama Ustava Ruske Federacije.

  U Sputnjikovoj galeriji pogledajte ruske državljane na biralištima kako bi učestvovali u glasanju o promenama ruskog ustava, kao i zanimljive prizore koje smo zabeležili.

  Promena Ustava predviđa i da na vlasti u Rusiji mogu biti samo patriote – zvaničnici ne mogu raditi za interese drugih država, imati dvojna državljanstva i račune u stranim bankama.

  Pored toga, u predlogu promene Ustava se traži da niko ne može da otuđi nijedan deo ruske teritorije, što znači da će Krim i Kurilska ostrva na koja pretenduju Ukrajina i Japan biti maksimalno zaštićeni.

  Putin nije isključio mogućnost da se kandiduje za predsednika u slučaju da se usvoje ustavni amandmani, ali je takođe i više puta rekao da će Ustav biti promenjen samo ako to potvrdi narod Rusije.

  Izmene, između ostalog, predviđaju i socijalne garancije koje podrazumevaju usklađivanje penzija sa ličnim dohocima zaposlenih, kao i da minimalna zarada ne sme da bude niža od granice siromaštva, uvođenje shvatanja braka kao zajednice muškarca i žene i da dete mora da ima mamu i tatu, a ne roditelja broj jedan i dva. Osim porodičnih vrednosti, izmene predviđaju i uvođenje „vere u Boga“, pravo svakog na medicinsku pomoć, očuvanje prirodnih bogatstava i kulturnog nasleđa itd.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još