11:18 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  • Predsednik Ronald Regan i supruga Nensi reaguju nakon što je gospođa Regan sela zaboravivši tokom svog govora da predstavi predsednika u Kapital centru u Lendoveru, u državi Merilend, 21. januara 1985.
  • Predsednik Ronald Regan pleše sa suprugom Nensi dok slave Reganov reizbor za drugi mandat u Vašingtonu, 21. januara 1985.
  • Prva dama Barbara Buš pomaže svom suprugu, predsedniku Džordžu Bušu Starijem da pokaže čizmu sa grbom države Teksas tokom prijema crnih kravata i čizama u Teksasu u Vašingtonu, 21. januara 1989.
  • Predsednik Džordž Buš Stariji i njegova supruga Barbara pozdravljaju okupljene na aveniji Pensilvanija nakon što su izašli iz limuzine i prošetali inauguracijskom rutom parade u Vašingtonu, 20. januara 1989. godine.
  • Bil Klinton pozdravlja Čaka Berija tokom završnice predsedničke svečanosti u Kapital centru u u Lendoveru, Merilend, 19. januara 1993.
  • Predsednik Bil Klinton i njegova supruga Hilari gledaju predsedničku paradu sa tribine na aveniji Pensilvanija u Vašingtonu, 20. januara 1993.
  • Američki predsednik Džordž Buš Mlađi i prva dama Laura mašu pristalicama na inauguracijskom balu „Mariot Vardman“ u Vašingtonu, 20. januara 2001.
  • Novoizabrani predsednik Džordž Buš Mlađi pleše sa pevačem Rikijem Martinom tokom otvaranja inauguracione predsedničke svečanosti u Linkolnovom memorijalu u Vašingtonu, četvrtak, 18. januara 2001.
  • Predsednik Barak Obama razgovara sa Bijonse pre njenog nastupa na svečanom polaganju zakletve u američkom Kapitolu tokom 57. predsedničke inauguracije u Vašingtonu, 20. januara 2013.
  • Prva dama Mišel Obama pozdravlja američkog potpredsednika Džoa Bajdena tokom predsedničke inauguracijske parade 20. januara 2013. godine u Vašingtonu.
  • Predsednik Donald Tramp tokom ceremonije inauguracije, Vašington, 20. januara 2017.
  • Prva dama Melanija Tramp, američki predsednik Donald Tramp, potpredsednik Majk Pens i njegova supruga Karen mašu helikopteru bivšeg predsednika Baraka Obame dok polazi sa američkog Kapitola nakon Trampove inauguracije u Vašingtonu, 20. januara 2017. godine.
  © AP Photo / Scott Stewart
  Predsednik Ronald Regan i supruga Nensi reaguju nakon što je gospođa Regan sela zaboravivši tokom svog govora da predstavi predsednika u Kapital centru u Lendoveru, u državi Merilend, 21. januara 1985.

  Inauguracija predsednika Sjedinjenih Država označava početak četvorogodišnjeg mandata za novoizabranog šefa države. Još od ceremonije postavljanja Dvajta Ajzenhauera 1953. godine skoro uvek se održava 20. januara. Ceremonija se održava čak i ako je predsednik pod zakletvom već odslužio prvi mandat.

  Prva ceremonija inauguracije održana je 30. aprila 1789, kada je Džordž Vašington položio zakletvu. Sve naredne ceremonije održavale su se 4. marta do 1937. godine, kada je dan inauguracije pomeren za 20. januar nakon ratifikacije dvadesetog amandmana na Ustav.

  Iako je većina predsedničkih inauguracija od 1801. godine održana u zgradi Kapitola u Vašingtonu, nekoliko ceremonija održano je i na drugim mestima, uključujući Federal hol u Njujorku, Kongresnu dvoranu u Filadelfiji i Kapitol old brik u Vašingtonu.

  Ceremonija je tradicionalni javni događaj na otvorenom, iako je ove godine gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bovser – zajedno sa nekoliko drugih zvaničnika – pozvala američke građane da ne dolaze u glavni grad te zemlje na predstojeću inauguraciju iz bezbednosnih razloga.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još