SPUTNJIK SRBIJA
Domovina kobasice, prelepih crkava i najstarije kamene građevine u Rusiji:
Tajne Ugliča
Mnogi znaju Uglič po tome što je u njemu tragično preminuo mlađi sin Ivana Groznog — carević Dimitrije. Otkrivamo zašto Uglič nazivaju „domovinom kobasice", gde pronaći zvono koje je poslato u izgnanstvo i koja je najstarija kamena građevina u Rusiji.
Tragična istorija
Susret sa gradom može početi od ugličkog Kremlja, koji se nalazi na obali reke Volge, crkve Dimitrija na krvi, koja je podignuta na mestu na kome je poginuo carević 1591. godine. Freska na jednom od zidova crkve je posvećena ovom događaju.
Prema zvaničnoj verziji, osmogodišnji dečak je tokom igranja „noževima" dobio epileptični napad. Nekoliko puta se probo nožem i umro. Međutim, narod je smatrao da je Boris Godunov poslao nekoga da ga ubije.
Tako je počelo Smutno doba, epoha onih koji su sebe proglašavali za careviće. Dimitrije, čije je telo počivalo u Ugliču, kanonizovan je 1606. godine i sahranjen u Uspenskom saboru moskovskog Kremlja.
U crkvi Dimitrija na krvi se nalazi zvono za uzbunu koje je zazvonilo kada je pronađeno telo dečaka. Narod je tada organizovao odmazdu nad moskovskim činovnicima. Za „podsticanje nemira" zvono je bačeno na zemlju, jezičak mu je istrgnut i poslato je „u progonstvo" u Tobolsk.
Zvono je u 19. veku vraćeno u Uglič i postalo jedan od prvih eksponata Muzeja starina.
U crkvi se čuva i grob (kovčeg) u kome su prenosili mošti carevića u Moskvu, fenjer koji je osvetljavao put i krst poslednjeg sina Ivana Groznog.
Uglički Kremlj
Tu se nalazi najstarija kamena građevina u Rusiji sa dvorcem kneževa, sagrađena 1492. godine. Bila je nekada trospratna, ali je prizemlje skoro celo ušlo ispod nivoa zemlje.
U ugličkom Kremlju nema zidova. Nekada su bili drveni zidovi, ali se nisu dopadali Katarini Velikoj, pa je naredila da se uklone.
Ka Kremlju vodi najstariji most u Ugliču, pored koga se nalazi zgrada bivše Gradske skupštine. Jedan deo mosta je okrenut ka glavnom trgu, drugi ka Bogojavljenskoj crkvi.
Glavna crkva Kremlja je Spaso-Preobraženska crkva, sagrađena je bez ijednog stuba. Za 18. vek to je bilo veoma složeno rešenje koje se nije često primenjivalo.
Freske su po ugledu na italijansko slikarstvo iz doba renesanse.
Skrivene starine i majstori izrade kobasica
U periodu od 18. do 19. veka, zahvaljujući trgovini žitom, proizvodnji platna i kože, Uglič je bio jedan od najbogatijih gradova u Rusiji. Bogati trgovci finansirali su izgradnju prelepih vila, crkava i manastira.
Sada su stare građevine sakrivene u dvorištima. Jedna od njih je vila Mehovih-Varonjinih, koja se nalazi na obali Kamenog potoka. Kuća je stara najmanje 300 godina i u njoj se živelo do 1980-ih.
Divna kuća trgovca Vasilija Vižilova je poznata po tome što je sredinom 19. veka u njoj bio ilegalni staroverski manastir.

Na bogatom imanju industrijalca Mihaila Zimina, nasuprot manastiru Vaskrsenja, 1837. godine odsedao je budući car Aleksandar Drugi, a 1841. godine Nikolaj Prvi.
Uglič je prvi grad u Rusiji koji je počeo sa proizvodnjom kobasica. Prema jednoj verziji, Petar Prvi je pozvao kuvare iz nemačkih kneževina da drže časove. Ispostavilo se da je većina učenika bila iz Ugliča.
U 18. veku njihova proizvodnja je istisnula nemačke proizvođače sa lokalnog tržišta, a zatim i iz Moskve i Sankt Peterburga.
Sveto mesto
U Ugliču postoji mnogo jedinstvenih crkava i manastira.
Preko puta ulaza u Voskresenski manastir nalazi se crkva Jovana Krstitelja iz 18. veka. Crkvu je sagradio trgovac Čepolosov u znak sećanja na svog maloletnog sina, koga je ubio iz osvete njegov službenik. Kako bi sprečili poplavu u crkvi zbog izgradnje rezervoara 1930-ih, brana je pomerena uzvodno.
Glavna crkva Bogojavljenskog manastira nalazi se na teritoriji koja je nekada pripadala trgovcu Butorinu. Na ovom mestu je bilo dvorište. Prema legendi, ovde su nekoliko godina dolazili labudovi.
Shvativši to kao znak sa neba, nastojnica kuće je zamolila trgovca da proda tu zemlju za izgradnju crkve. Trgovac je odbio ponudu, ali kada je video da sadnice voća već nekoliko godina ne daju plodove, prodao je imanje.
Divna crkva u okviru Uspenskog manastira sagrađena je 1628. godine u znak sećanja na braću i građane koje su Poljaci ubili. Kupole u obliku šatora sagrađene su u Rusiji pre podele. Zatim su se kanoni promenili, a slične crkve su rušene i obnavljane.
Nedaleko se nalazi Aleksejevska crkva sa početka 16. veka, jedna od najstarijih u Ugliču.
Zabava
U Ugliču se tokom cele godine organizuju festivali i proslave. U februaru se na Volgi organizuje „Zimska zabava" za ljubitelje sporta.
Program uključuje kostimirano plivanje „morževa", takmičenja u moto-krosu, trke terenskih motornih sanki, trku timova, sajam zanata i hrane
Festival je 2020. godine otkazan zbog toplog vremena. Još nije izvesno da li će biti održan ove godine.